BM havacılık örgütü emisyonları azaltma planı üzerinde anlaştı
Birleşmiş Milletler’in sivil havacılık örgütü, 2020’ye kadar havacılıktan kaynaklanan emisyonları azaltacak piyasa temelli bir sistem oluşturma konusunda anlaşmaya vardı, ancak Avrupa Birliği’nin bu ara dönemde Emisyon Ticaret Sistemi’ni (ETS) yabancı havayollarına da uygulama talebini kabul etmedi.
EurActiv Türkiye
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) yürütme komitesi, iki gün süren görüşmelerin ardından anlaşmaya vardı.
Kararda, üye ülkelere 2016’da düzenlenecek bir sonraki genel kurula kadar havacılıktan kaynaklanan emisyonları azaltma konusunda neler yapacaklarına yer veriliyor.
ICAO, 2016’da uluslararası havacılık için küresel bir piyasa tabanlı mekanizma oluşturma konusunda anlaşmaya vardı. Ancak Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin talepleri de dikkate alınarak, metne ‘çevre ve ekonomi üzerindeki etkilerin de dikkate alınması’ eklendi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Todd Stern, ‘Oldukça zorlu geçen görüşmelerin ardından ve tüm tarafların verdiği bazı ödünlerin ardından ICAO, iklim değişikliğinin önüne geçmek için büyük bir kararlılık gösterdi’ dedi.
ABD merkezli Çevre Savunma Fonu (EDF) ise, ABD yönetimine havacılık sektöründen kaynaklanan emisyonları azaltma çabalarına öncülük etme çağrısında bulundu.
EDF’nin Hukuk Müşaviri Annie Petsonk, ‘Uluslararası hukukun temel ilkesi, ülkelerin kendi sınırları içinde salınan kirliliği limitleme hakkı bulunduğudur. Bu sebeple ICAO, ülkelerin kendi piyasa temelli önlemlerini uygulama alanını daraltmaya çalışarak geri bir adım attı’ dedi.
Çoğu gelişmekte olan ülkelerden oluşan bir grup sayesinde AB’nin küresel çapta bir anlaşmaya varılana kadar ETS’yi uluslararası havayollarına uygulama planı 39’a karşı 97 oyla reddedildi.