‘Bizi kurtaracak olan yenilenebilir enerjidir’

İklim Değişikliği Paneli Başkanı Dr. Rajendra K. Pachauri Boğaziçi Üniversitesinde konuştu

21 Mayıs 2013

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Dr. Rajendra K. Pachauri dün Boğaziçi Üniversitesinde “İklim Değişikliği: Enerji-Çevre” başlıklı bir seminer verdi.

Boğaziçi Üniversitesinin 150. yılı etkinlikleri kapsamında, Enerji Ekonomisi Derneği’nin katkıları ile düzenlenen etkinlikteki konuşmasında Dr. Pachauri son 50-60 yıldır küresel ısınmada yukarı doğru bir eğilim olduğunu, karbondioksit emisyonun 1970-2004 yılları arasında yüzde 80 seviyesinde arttığını, küresel ısınma nedeni ile deniz suyu seviyesinin dünya genelinde 1 metrenin üzerine çıkarken, buzulların ise erimeye devam ettiğini hatırlattı.

İnsan faaliyetlerinin iklim değişikliği ve sıcaklık değişiminde kilit rol oynadığına dikkat çeken IPCC Başkanı bu sonuçlar nedeniyle günümüzde tüm insanlığın çok ciddi sorunlar ile karşı karşıya olduğunu ve iklim değişikliğinin günümüzde ekonomi ve çevre politikalarından bağımsız düşünülemeyeceğini kaydetti.

İklim değişikliğine bağlı olarak dünyayı bekleyen önemli değişikliklere de değinen Dr. Pachauri, iklim değişikliğinin tarımsal verimliliğe etki edeceğini Afrika’da ve Güney Avrupa’da kuraklık yaşanacağını ve tarımsal verimliliğin  yüzde 20-30’lara varan düşüşler yaşanacağını kaydetti. Deniz seviyesindeki yükselmelere bağlı olarak dünyada, Kuzey Denizi gibi özellikle kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanın sel felaketleriyle karşı karşıya kalacağını savunan Dr. Pachauri, sıcaklık değişikliklerinin turizm başta olmak üzere çeşitli sektörleri olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.

İnsanlığın bugünkü faaliyetlerinin gelecek on yılları etkilediğini kaydeden Dr.Pachauri, Mahatma Gandi’nin ‘Eğer yanlış yönde ilerliyorsanız hızın bir anlamı yoktur’ sözüne atıf yaparak dünya devletlerinin bir an önce fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi politikalarından yenilenebilir enerjiye dayalı politikalar geçmesi gerektiğini ifade etti.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu ise 150 yıllık geçmişinde ‘yeşil kampus’ ve sürdürülebilirlik ilkesini uygulamaya geçiren bir yaklaşım izleyen Boğaziçi Üniversitesinin güneş, dalga ve rüzgar enerjilerinden daha fazla yararlanmak, daha az karbon ayak izi üretmek hedefleri doğrultusunda ilk uygulamalara sahip olan bir eğitim kurumu olduğunu söyledi. Barbarosoğlu, konuşmasında ayrıca Kyoto Protokolü’ne Türkiye’nin taraf olması için ilk adımların Boğaziçi Üniversitesi’ne atıldığını, bu yönde yapılan bilimsel toplantılara üniversitenin ev sahipliği yaptığını anımsattı.