Birol’dan Fosil Yakıt Sübvansiyonlarından Vazgeçme Çağrısı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, hükümetlere fosil yakıt sübvansiyonlarından vazgeçme çağrısında bulunarak aksi takdirde sıcaklıkların küresel ölçekte 3.5 santigrat derece artacağı uyarısında bulundu.
EurActiv Türkiye
EurActiv’e konuşan Birol, ‘Günümüzde enerji talebi ve karbon emisyonlarının büyük kısmının geldiği gelişmekte olan ülkelere 409 milyar dolar değerinde sübvansiyonlar sağlanıyor. Bu, enerjinin verimsiz bir kullanımı.’ dedi.
Miktar, 2009 seviyesinden bu yana 110 milyar dolarlık bir artışa işaret ediyor.
Birol’a göre 2 derecelik bir küresel ısınma hedefine ulaşmanın yolu, OECD dışında kalan başlıca ülkelerdeki sübvansiyonlarda kesintilere gidilmesinden geçiyor.
IEA’nın 9 Kasım’da yayımlayacağı Dünya Enerji Görünümü 2011 raporuna göre böyle bir adım, karbon salımlarının önüne geçmenin yanında güneş ve rüzgar enerjisinin pazar payını artırabilir.
Birol, raporda yer alan analize göre şimdi kararlı adımlar atılmaması halinde 2 derecelik hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını aktardı.
Birol, ‘Şimdiki senaryomuza göre yedi ülkenin getirdiği salım ücretlendirmesi bizi 3.5 derecelik bir hedef yoluna oturtuyor. Ancak sıcaklık artışını 2 derece seviyesinde tutmak istiyorsak, daha pek çok ülkenin bunu yapması gerekecek. En önemli şart, uluslararası önlemlerde koordinasyon olması.’ dedi.
İklim Değişikliği için Hükümetlerarası Panel’in (IPCC) tahminlerine göre 3.5 derecelik sıcaklık artışı, ‘geri döndürülemez’ etkilere yol açabilir. Buna dünyadaki türlerin yüzde 40 ile 70’i arasındaki bölümünün neslinin yok olması da dahil.
Birol’a göre Güney Afrika’nın Durban kentinde gerçekleşecek İklim Değişikliği konferansı çok önemli, hatta küresel ısınmayı 2 dereceyle sınırlandırmak için son fırsatlardan biri olabilir.
Ancak Birol, ‘İklim değişikliğiyle ilgili uluslararası politikalar üzerindeki tartışmalara baktığımda, rüzgarın doğru yönden estiğini söyleyemiyorum.’ dedi.
Bloomberg New Energy Finance’in 2010’da yürüttüğü araştırmaya göre hükümetlerin fosil yakıtlara harcadığı para yenilenebilir enerjinin on iki katı.
Birol, ‘Fosil yakıt fiyatlarında büyük sübvansiyonların bulunduğu göz önünde bulundurulursa, yenilenebilir enerjinin düşük fiyatlı fosil enerji üretimiyle rekabet etmesi gerekiyor. Bu adil değil.’ dedi.
ABD’li güneş enerjisi firması First Solar’ın Başkan Yardımcısı Christopher Burghardt, sorunun sübvansiyonların sona erdirilmesi değil, düzeyinin değiştirilmesi olduğunu söyledi.
Burghardt, ‘Böyle bir adım, elektrik üretimi pazarında yenilenebilir ve geleneksel enerji kaynaklarının aynı şartlarda rekabet edebilmesi için önemli olur’ dedi.