Bir deniz kaplumbağası daha takibe alındı

Akyatan2016 adı verilen bir yeşil deniz kaplumbağasına uydu vericisi takıldı

24 Temmuz 2016

Türkiye kıyılarında konaklayan bir deniz kaplumbağasına daha uydu üzerinden takip edilmesini sağlayacak verici takıldı.

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) tarafından yapılan açıklamaya göre çalışma Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yuva yapan bir yeşil deniz kaplumbağası için, WWF Türkiye ve Orman Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi.

Çalışma ile “Akyatan2016” adı verilen yeşil deniz kaplumbağasının Akdeniz’de kış ayları boyunca izleyeceği göç rotası takip edilebilecek. Bu rota yakın zaman içinde seaturtle.org üzerinden de izlenebilecek.

Deniz kaplumbağaları beslenme, kışlama ve yuvalama alanları arasında göç ediyorlar. Kaplumbağaların göç rotalarının bilinmesi ise bu habitatların tamamının korunabilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenebilmesi adına büyük önem taşıyor.

‘’Onları bekleyen tehlikelere karşı da önlem alabileceğiz’’

WWF-Türkiye’nin açıklamasında, değerlendirmesi yer alan WWF-Türkiye Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç ise şunları kaydetti;

“Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde dünya çapında tehlikede (endangered), Akdeniz’de ise önemli derecede tehlikede (critically endangered) statüsünde yer alan yeşil deniz kaplumbağasının göç rotasının bilinmesi doğa koruma çalışmaları açısından oldukça önemli. Artık kaplumbağanın kıyılardan ayrıldıktan sonra nerede kışladığını, nerede beslendiğini takip edebileceğiz. Bu sayede onları bekleyen tehlikelere karşı da önlem alabileceğiz.”

Türkiye’de ilk takip 2004 yılında başlamıştı

Türkiye’deki deniz kaplumbağalarına yönelik uydu üzerinden ilk takip Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı projesi kapsamında gerçekleştirilmişti.

Çalışma Ekolojik Araştırmalar Derneği tarafından 2003 yılında başlatılan proje ile, 2004-2005 yılları arasında gerçekleşmişti. Projede Caretta Caretta türü bir kaplumbağaya uydu vericisi takılmıştı. Bu çalışmadan 4 yıl sonra aynı kaplumbağanın yuvalamak için tekrar aynı bölgeye geldiği de tespit edilebilmişti.

‘’Defne’’ de takip edilmişti

Uydu alıcısı ile takip edilen ilk yeşil deniz kaplumbağası ise ‘’Defne’’ olmuştu.

Pamukkale Üniversitesi, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından gerçekleştirilen bu çalışma ile Hatay’ın Samandağ ilçesi sahilinde yuvalayan kaplumbağaya uydu vericisi takılmıştı.

Bu verici sayesinde Defne’nin göç rotası 5 Ağustos 2012 ile 29 Kasım 2012 arasında 116 gün boyunca takip edilebilmişti.

‘’Sevgi’’ halen takip ediliyor

seaturtle.org verilerine göre hali hazırda tüm dünyada daha önce takibe alınan deniz kaplumbağalarından 329’unun alıcıları sinyal vermeye devam ediyor.

Bunlar arasında 2015 yılı ekim ayından beri takip edilen Sevgi isimli bir Caretta Caretta da bulunuyor.

Sitedeki verilere göre geçen yılın 3 Ekim tarihinde Muğla’nın Ortaca sahilinde yolculuğuna başlayan Sevgi’nin uydu alıcısı son olarak 22 Temmuz günü Tunus kıyılarından sinyal vermişti.