Binalardaki Off Grid kurulumlara yapı ruhsatı verilecek

Yeni binalara getirilen yenilenebilir enerji zorunluluğu için off-grid kurulumlarına yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verilecek

16 Ocak 2025

Toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan yeni binalara 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren getirilen enerji tüketiminin %10’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlama zorunluluğuna yönelik olarak bir karar yayımlandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğüne yollanan bir yazıda binaların enerji tüketim ihtiyaçları için kurulacak off-grid güneş ve rüzgâr enerjisi sistemleri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin düzenlenebileceği ifade edildi.

Alınacak bu izinler sayesinde binalara yönelik off-grid güneş ve rüzgâr enerjisi sistem kurulumları, İmar Kanunu açısından yasal altyapı kazanmış olacak.

Bununla birlikte yazıda üretilen bu elektriğin, yönetmelik ile belirlenen %10’luk zorunluluk kapsamında, binanın toplam tüketiminin ne kadarlık kısmını karşıladığının tespitinin nasıl yapılacağına yönelik bir ifade yer almadı.

Yazının ilgili bölümü şu şekilde oldu;

Yapı ruhsatı alma aşamasında tasarlanan fotovoltaik sistemler veya rüzgâr enerjisi sistemleriyle ilgili uygulama projelerinin ilgili idaresine sunulması gerekmekte olup; ilgili İdaresince de gerek statik gerekse elektrik (Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği) açısından bu sistemlerin uygunluğu değerlendirilmektedir. Fotovoltaik sistemler veya rüzgâr enerjisi sistemleri çift yönlü sayaç ile (On Grid) şebekeye bağlanması şeklinde projelendirme yapıldığı takdirde projelerin onay işlemleri Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) tarafından yetki verilen kuruluşlarca gerçekleştirilmektedir.

Bu itibarla yapı ruhsat aşamasında idareye sunulacak fotovoltaik sistemler veya rüzgâr enerjisi sistemleri projelerinin şebekeye bağlantısı olmadan tek yönlü sayaç ile (Off Grid) projelendirilebileceği ve bu şekilde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin düzenlenebileceği değerlendirilmektedir.

 

Her yıl 30 bin yeni binanın yenilenebilir enerji kullanması gerekecek

“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde, 19 Şubat 2022’de yapılan değişiklik ile 1 Ocak’tan itibaren toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binaların, Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (nSEB) niteliğinde inşa edilme zorunluluğu getirilmişti.

Yönetmelikte nSEB niteliğine sahip binalar, enerji performans sınıfı B veya daha iyi ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az %10’u oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olanlar olarak tanımlanmıştı.

Çevre Bakanlığı verilerine göre 2023’ten bugüne kadar nSEB şartlarına uygun olarak 2 bin 200 bina projelendirildi. 2025 yılı itibariyle de her yıl yaklaşık 30 bin binanın nSEB şartlarında inşa edilmesi hedefleniyor.

Diğer binalara göre %25 oranında daha enerji verimli olan nSEB binalar ile Türkiye’nin elektrik tüketiminde 2035 yılına kadar 10 bin Gigavat-saat tasarruf ve yılda 450 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azaltımı sağlanması öngörülüyor.

 


[1] Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı – Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü – Yapı Ruhsatı, Yapı Kullanma İzin Belgesi ve Enerji Kimlik Belgesi Hk.