Bilişim Sanayicileri Derneği elektronik atık toplayacak
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin elektrikli ve elektronik eşyaların geri dönüşümü üzerine faaliyet göstereceği açıklandı
Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) elektrikli ve elektronik eşyaların toplama ve bertarafı alanında faaliyet göstermek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurma kararı aldığı açıklandı.
Dernekten yapılan açıklamada Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği’nin üretici ve ithalatçılara pazar payları oranında piyasadaki eski ürünleri toplama, geri dönüştürme ve geri kazandırma zorunluluğu getirdiği hatırlatıldı. Açıklamada bu görevin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir kuruluş aracılığıyla yerine getirilebildiği, yetkilendirilmiş kuruluşların ise ilgili şirketlerin üye oldukları dernekler tarafından kurulup çalıştırılabildiği kaydedildi.
Dernek Başkanı Kemal Cılız açıklamasında AEEEKY yükümlülüklerini yerine getirmek isteyen tüm şirket ve sektörlere açık bir şekilde hizmetlerini sunmaya hazır olduğunu söylerken, TÜBİSAD’ın bilişim sektöründe faaliyet gösteren 200’e yakın üyesinin, sektörde yüzde 95’in üzerinde paya sahip olduğu bilgisini verdi.
Açıklamadaki bilgilere göre Türkiye’de yılda 539 bin ton e-atık ortaya çıkarken, bu atıkların ekonomik değeri ise yaklaşık olarak 40 milyon TL.
Yönetmelik ile 2013 yılında kişi başı 0.3 kg’dan başlayarak kademeli olarak 2018 yılında kişi başı 4 kg AEEE toplanabilme noktasına ulaşılması hedefleniyor.
Bu hedef 2013 sonunda 22.500 ton, nüfus artışına bağlı olarak ise 2018’de 320 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya toplanması ve geri dönüşümünün sağlanması anlamına geliyor.