Belen’in Türbinler Yükseliyor
Güriş Holding’in 51 milyon avro yatırımla Hatay’ın Belen ilçesinde kurulum çalışmalarını sürdürdüğü rüzgar enerji santralinde türbinler yükselmeye başladı.
Güriş Holding’in, 51 milyon Avro yatırımla Hatay’ın Belen ilçesinde kurulum çalışmalarını sürdürdüğü rüzgar enerji santralı inşaatında, zaman zaman esen güçlü rüzgarın muhalefetine rağmen 15’i İtalyan 65 kişilik ekibin çalışmasıyla tribünler yükselmeye başladı.
Toplam yatırım bedeli 51 milyon avroyu bulan Belen Rüzgar Elektrik Santralı projesi kapsamında, ilk finansman aşaması olarak İtalyan firması Vestas’tan temin edilen rüzgar türbini, ilgili ekipmanlar ve santralin diğer ana trafo ünitesi ile enerji nakil ekipmanlarının tamamı Belen ilçesinin Gedik mevkisindeki santral yerleşke sahasına getirildi.
Santralın inşaatında görevli 15’i İtalyan toplam 65 kişilik ekip, bölgede zaman zaman artan rüzgar muhalefetine rağmen santralın şalterini eylülde açmaya hazırlanıyor. İtalyan ekip türbin montaj ve kurulumunda, 50 kişilik Türk ekibi ise santralin ana trafo ünitesi ile enerji nakil hatlarının tesisinde görev alıyor.
Kanat çapı 90, kule boyu 80 metre olan 2 rüzgar türbininin kurulumu tamamlanan santralın, diğer kulelerinin, hız dönüştürücüleri, elektrik-elektronik elemanları, pervane gibi ekipmanlarının montaj ve kurulum çalışmaları ile aralarındaki enerji naklini ana trafo ünitesinde toplayacak yer altı kablolarının döşenmesi işlemleri yapılıyor.
Ana Trafo merkezinde toplanacak elektrik enerjisi, iletim hattıyla İskenderun-1 ile Antakya-2 enterkonnekte (bir elektrik veya makine güçleri taşıyanlar arasında bağ kuran şebeke hattına) bağlanacak.
Belen Elektrik Üretim A.Ş.’nin projeleri arasında bulunan Belen Rüzgar Enerji Santrali için yaklaşık 2.5 yıl önce 49 yıllığına üretim lisansı alınan 10 türbinli, 30 MW kapasiteli tesisin, yılda 95.700.000 kWh/yıl elektrik enerjisi üretmesi öngörülüyor.
TÜKENME İHTİMALİ BULUNMAYAN ENERJİ
Santralın kurulum ve rüzgar enerjisi üretimini üstlenen Güriş Holding’in iştiraki Belen Elektrik Üretim A.Ş Proje Mühendisi Arda Şeker, yaptığı açıklamada, rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerjiler arasında en gelişmiş ve ticari açıdan en elverişli enerji türü olduğunu bildirdi.
Dünyanın hızla bu enerji kaynağına yöneldiğini, birçok ülkenin ciddi teşviklerle desteklendiğini anlatan Şeker, Türkiye’nin de bu alanda önemli potansiyelinin bulunduğunu, bu potansiyellerden birini barındıran Belen’de, doğa ile uyumlu, çevreye zarar vermeyen, tükenme ihtimali olmayan bir enerji kaynağı olan rüzgarı, enerjiye dönüştürecek olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade etti.
Şeker, her biri 3 Megavat olmak üzere toplam 10 rüzgar türbini ile 30 MW elektrik enerjisi üretilecek santralin eylülde elektrik enerjisi üretimine başlayacağını kaydetti. (A.A.)