Batarya maliyetlerindeki 10 yıldaki gerileme %90’a yaklaştı

BNEF öngörüsüne göre maliyetler 2024’te 100 Dolar seviyesinin altına inecek

5 Aralık 2019

Bloomberg New Energy Finance (BNEF) 2019 yılı Batarya Fiyatı Anketi çalışmasını yayınladı.

Kuruluşun tespitlerine göre elektrikli otomobiller için geliştirilen ortalama batarya fiyatları 2010 yılında kilovat-saat başına 1.183 Dolar iken bu rakam 2019 yılında 156 Dolar seviyesine geriledi.

Kuruluşun çalışmasındaki öngörülerine göre bu rakam 2023 yılında 100 Dolar seviyesine kadar yaklaşacak iken, 2024 yılından bu seviyenin de altına inecek. Bu tarihte yıllık batarya talebi de 2 Teravat-saat seviyesine yükselecek.

Oluşan bu fiyat seviyesi ile birlikte elektrikli otomobil fiyatlarının, segmentleri ve satıldıkları bölgelere göre farklılık göstermek ile birlikte maliyet açısından içten yanmalı motorlara sahip otomobiller ile aynı seviyeye inmesini sağlayacak.

2030 yılına gelindiğinde ise 61 dolara inecek fiyatlar sayesinde batarya pazarı, tedarik zincirindeki yatırım harcamaları hariç olmak üzere, yıllık 116 milyar dolar seviyesine ulaşacak.

Batarya fiyatlarındaki gerilemeler ile birlikte ticari araçlar, kamyonetler gibi alanlarda elektrifikasyon daha da hız kazanacak.

BNEF açıklamasında dikkat çekilen diğer bir nokta ise 100 dolardan sonraki gerilemenin nasıl gelişeceği konusundaki belirsizlik oldu.

Açıklamaya göre belirsizlik esas olarak batarya fiyatlarındaki gerileme için tercih edilebilecek birçok yol ve seçenek olmasından kaynaklanıyor.

2020’lerin ikinci yarısına yaklaştıkça enerji yoğunluğu artan hücreler sayesinde, hammadde kullanımında ve üretim kapasitesi artışında önemli verimlilik artışı sağlanabilmesi gerilemede önemli rol oynayacak. Bununla birlikte silikon veya lityum anotlar, katı hal hücreleri ve yeni katot malzemeleri gibi yeni teknolojiler de maliyetlerine gerilemesinde etkili olabilecek diğer alanlar olacak.