Bakan Şimşek: “21 yılda fosil yakıtlara 900 milyar dolar harcadık”

Bakan Mehmet Şimşek, fosil yakıtlara harcanan paranın cari açığın bir buçuk katı olduğunu söyledi

11 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen İklim Ekonomisi Sürdürülebilir Finansman Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.

Mehmet Şimşek konuşmasında iklim değişikliğinin etkileri konusunda değerlendirmelerde bulunurken, iklim krizine yönelik bütün ülkelerin vaatleri ve koydukları hedefler ile paralel olarak bağlayıcı mevzuat geliştirmeleri gerektiğini kaydetti.

Bakan Şimşek ayrıca ülkelerin farkındalık eğitimleri yapmaları ile Ar-Ge için ciddi kaynaklar ayırmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Fosil yakıt sübvansiyonları kalkmalı”

Konuşmasında iklim mücadelesi için fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılması veya tamamen kaldırılmasının önemine de vurgu yapan Bakan Şimşek bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın herhangi bir çalışması olup olmadığı konusunda ise bir bilgi vermedi.

Bakan Mehmet Şimşek 2024 yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2023 yılı bütçesinden KİT’lere aktarılarak yapılacak enerji sübvansiyonunun 272,2 milyar TL, 2024 yılı bütçesi ile yapılacak sübvansiyonun ise 500,4 milyar TL olacağını söylemişti. Türkiye’nin 2024 yılı öngörülen bütçesi 11,089 milyon TL olmuştu.[1]

Bakan Şimşek diğer bir önlemin ise karbon ayak izinin vergilendirilmesi olabileceğini ifade ederken, bu konuda da başka bir değerlendirmede bulunmadı.

 

 

“Fosil yakıta ödenen para cari açığın bir buçuk katı”

Konuşmasında Türkiye’nin 2003 başından 2024 ilk çeyreği sonuna kadar fosil yakıtlara 893 milyar ABD Doları ödeme yaptığı bilgisini veren Mehmet Şimşek bugün itibariyle yaklaşık 900 milyar ABD Doları düzeyinde olan bu rakamın Türkiye’nin bu dönemdeki birikimli toplam cari açığının 1,5 katı olduğuna da dikkat çekti.

Bu nedenle Türkiye için yeşil dönüşümün bir tercih değil zorunluluk olduğunu kaydeden Mehmet Şimşek, yeşil dönüşümün önceliklendirilmesinin cari açığın düşmesini sağlayarak Türkiye’nin makro finansal istikrarını güçlendirebileceğini söyledi.

Bakan Şimşek ayrıca Türkiye’nin yeşil ürünlerde de yüksek rekabet gücü olduğunu kaydetti.

“Sürdürülebilir finansman için daire başkanlığı kurulacak”

Konuşmasında sürdürülebilir finansman alanında küresel piyasa büyüklüğünün 2022 itibariyle 4 trilyon ABD Doları düzeyine çıktığını, bu rakamın 2032 sonunda ise 31 trilyon dolara yükseleceğinin öngörüldüğünü kaydeden Bakan Şimşek Türkiye’nin bu alanda henüz arzulanan payı alamadığını söyledi.

Türkiye’nin çok taraflı bankalar ile olan ilişkilerinin de devam ettiğini ifade eden Şimşek, Dünya Bankası’nın yakın zaman önce taahhüt ettiği toplam 35 milyar ABD Doları kaynağa ilave olarak, İslam Kalkınma Bankası’yla da üç yıllık dönem için 6 milyar dolarlık bir anlaşma yapıldığını, yakın zaman içinde de Asya Altyapı Yatırım Bankası’yla bir benzer çerçeve üzerinden anlaşacakları, böylelikle üç yıl içinde toplamda 60 milyar dolarlık bir kaynak sağlanmış olacağını ifade etti.

Bakan Şimşek bu finansman işbiriklerini arıtrmak için de Hazine Maliye Bakanlığı bünyesinde, sürdürülebilir finansman alanı ile uğraşacak bir Daire Başkanlığı kurulacağını, bu birimin Genel Müdürlük olarak oluşturulmamasının gerekçesi olarak da tasarruf tedbirlerini gösterdi.

 


[1] Enerji KİT’lerinin sübvansiyonları 500 milyar TL’yi aşacak