Azerbaycan ilk güneş enerjisi yarışmasına hazırlanıyor
Yarışma 100 MW’lık kapasite hakkı için düzenlenecek
Azerbaycan Enerji Bakanlığı ülkenin ilk güneş enerjisi yarışması için duyuru yayımladı.
Duyuruya göre yarışma ülkenin Kobustan bölgesinde, 100 MW’lık kapasite hakkı için düzenlenecek.
Yarışmaya katılmak isteyen yatırımcıların, 30 Nisan 2024’e kadar e-posta yolu ile bakanlıktan yeterlilik belgesi talep etmeleri gerekiyor. Bu belgeyi temin eden firmaların da gerekli belgeleri 7 Mayıs – 14 Haziran 2024 tarihleri arasında bakanlığa iletmeleri gerekiyor.
Azerbaycan Enerji Bakanlığı yarışmaya katılmak için ön yeterlilik şartlarını taşıyan yatırımcıların listesini 12 Temmuz’a kadar tamamlayarak açıklayacak.
Açık eksiltme usülü düzenlenecek yarışmada kazanan firma veya konsorsiyuma ülkenin yürürlükteki yenilenebilir enerji kanunu kapsamında alım garantisi sağlanacak.
Duyuruda alım garantisinin ne kadar süreliğine sağlanacağı ile yarışmada tavan fiyatın ne olacağı konusunda bilgi paylaşılmadı.
Ülkenin 2021 yılında yürürlüğe giren yenilenebilir enerji kanuna göre, yarışmaları kazanan yatırımcılara sağlanacak alım garantilerinin süresi ve miktarı yatırımın değeri ve geri ödeme süresi gibi kriterlere bağlı olarak belirleniyor.
Bununla birlikte aynı kanun çerçevesinde belirli firmalarla doğrudan müzakereler yoluyla da kapasite hakkı ve alım garantisi sağlanabiliyor.
Azerbaycan’da geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Abu Dabili Masdar şirketinin yatırımı ile devreye giren 230 MW gücündeki güneş enerjisi santralinin yatırım izni bu şekilde verilmişti.
Azerbaycan’da hali hazırda toplam kurulu güçleri 281,9 MW olan, üçü hibrit santrallerin bileşeni olmak üzere toplamda 13 adet güneş enerjisi santrali bulunuyor.
Bununla birlikte ülkenin yenilenebilir enerji yatırımları alanındaki toplam ekonomik potansiyeli 27 GW, yalnızca güneş enerjisi alanındaki potansiyelinin ise 23 GW olarak öngörülüyor.
Azerbaycan’da yürürlükte olan yabancı yatırımcı kanunu, yatırımcılara tesislerine el konulması veya millileştirilmesi durumunda yeterli seviyede tazminat sağlama, mevzuat değişikliklerine karşın da 10 yıllık koruma ve zarar tazmininine dair hükümler içeriyor.
[1]