Avrupa’daki sıcaklıklar son on yılda rekor kırdı

Avrupa Çevre Ajansı’nın (EEA) yayımladığı araştırma sonuçlarına göre Avrupa’da sıcaklıklar son on yılda, kayıtların tutulmaya başladığı sanayi öncesi dönem ortalamasına kıyasla 1.3 derece yüksek seyretti.

23 Kasım 2012

EurActiv Türkiye

Rapora göre 2002 yılından bu yana Güney Avrupa’da yağışlar azalırken kuzeyde arttı ve olağanüstü hava koşulları daha sık hale geldi.

Öte yandan Grönland’daki buz tabakası, Kuzey Denizi’ndeki deniz buzulları ve Avrupa’nın pek çok yerindeki buzullar erimekte.

EEA Genel Müdürü Jacqueline McGlade, ‘İklim değişikliği tüm dünyada bir gerçek ve bu değişimin hızı ve kapsamı giderek daha belirgin hale geliyor. Bu da, haneler de dahil olmak üzere ekonominin tüm kesimlerinin buna uyum sağlaması ve emisyonları azaltması gerektiği anlamına geliyor’ dedi.

EEA’nın ‘İklim Değişikliği, Avrupa’daki Etkiler ve Zayıflıklar 2012’ raporuna göre iklim değişikliğinin hızlanmasıyla birlikte kıtanın farklı bölgelerinde farklı etkiler gözlemlenecek. Akdeniz bölgesi sıcak hava dalgalarına sahne olurken Kuzey Avrupa’da kıyı ve akarsu bölgelerinde taşkınlar meydana gelecek.

Rapora göre geçtiğimiz on yılda sıklığını ve süresini artıran sıcak hava dalgaları, binlerce ölüme yol açtı. Son on yıllarda ise bazı büyük kuraklıklar yaşandı.

Aynı zamanda geçtiğimiz 20 yıl boyunca deniz seviyesindeki artışın ortalaması 3 milimetre oldu. 20. yüzyıl ortalaması ise 1.7 milimetre.

Raporda, ‘Hakkında veri bulunan Avrupa kıyılarının dörtte biri, kısmen bu bölgelerde artan insan faaliyetleri sebebiyle erozyona uğruyor’ deniliyor.

Okyanuslardaki sıcaklıklarda meydana gelen artışlar, astropikal balık türlerinin kuzeye göçmesine yol açıyor. 1980’den bu yana meydana gelen 325 büyük nehir taşkınının 200’den fazlası da 2000 yılından sonra yaşandı.

EEA araştırmasının yayımlanmasından bir gün önce Dünya Meteoroloji Örgütü, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun 2011’de, sanayi öncesi düzeylerin yüzde 40 üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

Mevsim düzenleri değişiyor

EEA’nın araştırması, mevsim düzenlerindeki bazı değişikliklere de işaret ediyor.

Polen mevsimi de 50 yıl öncesine göre ortalama 10 gün erken başlayıp daha uzun sürüyor. Yaprak ve çiçek açmada da ilerleme görülüyor.

İklim değişikliği hayvanlar aleminde de farklı davranışlara yol açıyor. Kurbağa larvalarının yumurtadan çıkma, kuşların kuluçka ve göç düzenlerinde değişiklik yaşanıyor. Böcek mevsimleri uzuyor ve kelebeklerin de kutuplara doğru göçü sürüyor.

Raporda, ’21. yüzyıl sonunda Avrupa’daki bitki türlerinin kuzeye doğru birkaç kilometre kayması, güneydeki ağaçlık bölgelerin küçülmesi, kuzeydekilerin büyümesi ve dağ bitkisi türlerinin yarısının soyunun tükenme riskiyle karşı karşıya kalması bekleniyor. İklim değişikliği hızının, özellikle bölünmüş coğrafyaların hareketi kısıtlayabileceği göz önünde bulundurulduğunda, pek çok bitki türünün göç edebilme hızını aşması bekleniyor’ deniliyor.