Avrupa’da her yıl 22 milyon ton gıda çöpe gidiyor

Avrupa Komisyonu desteğiyle hazırlanan bir araştırmanın sonuçlarına göre Avrupa Birliği ülkelerinde, yılda yaklaşık 22 milyon ton gıda çöpe gidiyor. En çok gıda israfı yapan ülke ise İngiltere.

12 Ağustos 2015

EurActiv Türkiye

Altı üye ülkede yapılan ve sonuçları Environmental Research Letters dergisinde yayımlanan araştırmaya göre gıda israfının yüzde 80’i önlenebilir durumda.

AB’de gıda israfının en çok olduğu ülke konumundaki İngiltere’de, her gün kişi başı bir kutu fasülye kadar gıda çöpe gidiyor. Gıda israfının en az olduğu üye ülke Romanya’da ise, her gün kişi başı bir elma ziyan oluyor.

Araştırmanın sonucu AB geneline yayıldığında ise toplamda her yıl 22 milyon ton gıdanın çöpe gittiği ortaya çıkıyor.

Araştırmaya öncülük eden Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi’nden Davy Vamham, ‘Bu israfın önüne geçilebilir olması bir bakıma iyi, çünkü bunun için bir şeyler yapabileceğimiz anlamına geliyor. Çok gıda bulunması da iyi, ancak satış tarihi geçince çöpe atılıyor’ dedi.

Geçtiğimiz yıl ‘döngüsel ekonomi’ paketini geri çeken Avrupa Komisyonu üzerinde, bu pakettekinden daha da iddialı tekliflerde bulunması için baskı söz konusu. Avrupa parlamentosu, gıdalar da dahil olmak üzere atıkların 2025’e kadar yüzde 30’un altına düşürülmesi için bağlayıcılığı bulunan hedefler koyma çağrısında bulunmuştu.

Avrupa Parlamentosu aynı zamanda geçtiğimiz Temmuz ayında AB ülkelerine, süpermarketlerin elinde kalan gıdaları imha etmek yerine hayır kurumlarına dağıtma çağrısında bulunmuştu.