Avrupa Yeşil Düzen için oy birliği sağlayamadı

Karbon nötralitesi için 2070 yılını öneren Polonya karara muhalif kaldı

13 Aralık 2019

Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından dün açıklanan Avrupa Yeşil Düzen bildirisinde yer alan 2050 yılı için karbon nötralitesi hedefi belirlenmesi için oy birliği sağlayamadı.

Konsey tarafından dün gece yayınlanan açıklamada konseyin açıklanan hedefi mevcut bilimin ve küresel iklim eylemini hızlandırma ihtiyacının ışığında, ayrıca Paris Anlaşması doğrultusunda benimsediği fakat bir üyenin hedefe yönelik endişeleri dolayısı ile taahhütte bulunamayacağını bildirdiği ve konseyin bu konuya 2020 yılı Haziran ayında döneceği belirttiği.

Kararın yayınlanmasının ardından ise Türkiye saati ilke 03:00’te Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ortak bir basın toplantısı düzenlediler.

Toplantıda karara katılmayan ülkenin Polonya olduğunu açıklayan başkanlar buna karşın anlaşma sağlanmış olduğu ifadesini kullandılar ve gelişmeyi önemli bir başarı olarak vurgulayıp, Avrupa’nın dünyanın ilk karbon nötr kıtası olacağı öngörüsünü paylaştılar.

 

 

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ise Polonya’nın kömüre dayalı bir çok bölgesi olduğuna dikkat çekerken, karardan önce detaylara bakmak isteyebileceğini söyledi.

Gelecek ay daha ayrıntılı bir plan açıklayacaklarını da ifade eden von der Leyen Polonya’nın kararının planın zaman çizelgesinde değişiklik yaratmayacağını sözlerine ekledi. Komisyon Başkanı aynı zamanda bu Avrupa’nın bu kararı uygulayarak Çin ve Hindistan gibi ülkeler için rol model olması gerektiğini de savundu.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise karbon nötralitesi hedefine altı ay önce yalnızca 8 ülkenin olumlu baktığı, bu sayının Haziran’da 24’e yükseldiğin, şimdi ise hedefin bir Avrupa Kararı haline geldiğine dikkat çekti.

Bununla birlikte konsey tarafından yayınlanan kararda, bazı ülkelerin nükleer enerji kullanmaya devam edecekleri bildirdikleri ve Konseyin ülkelerin enerji güvenliklerini sağlama ve enerji karışımlarını en uygun teknolojiler ile karşılama haklarına saygı göstereceği ifadeleri de yer buldu.