Avrupa Komisyonu’na anti-damping uygulamasını kaldırma çağrısı
Avrupa güneş enerjisi sektörünü temsil eden 276 kuruluş AB Komisyonu Başkanı’na mektup yazdı
Aralarında sivil toplum örgütleri ve şirketlerin olduğu, Avrupa Birliği güneş enerjisi sektörünü temsil eden 276 kuruluş Asyalı üreticiler aleyhine sürdürülen anti-damping uygulamalarının durdurulması çağrısında bulundu.
Brüksel merkezli güneş enerjisi birliği SolarPowerEurope öncülüğünde, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’a hitaben yazılan mektupta 5 yıldan bu yana süren uygulamaların Avrupa’nın güneş enerjisi alanındaki gelişimine engel olduğu, istihdam kaybı yarattığı ve rekabetçiliğe zarar verdiği savunuldu.
Mektupta 2013’te getirilen bu uygulamaya rağmen Avrupa’nın güneş paneli ve hücre üretim kapasitesinin 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında düştüğüne dikkat çekildi.
Avrupa Komisyonu, Adalet ve Tüketiciler Genel Müdürlüğü (DG JUST) tarafından 2017 yılında yapılan bir çalışmanın ticaret önlemlerinin öz tüketim amaçlı güneş enerjisi yatırımlarına zarar verdiğini gösterdiğine vurgu yapıldı.
Bu çalışmada ticaret önlemlerinin kaldırılmasının Avrupa’da çatı üstü güneş enerjisi kurulumlarını yüzde 20 ila 30 arasında artırabileceği öngörüsünün yer aldığının da altı çizildi.
Anti-damping yerine bütüncül politika uygulanmalı
İmzacılara göre Avrupa Komisyonu 3 Eylül 2018 tarihinde süresi dolacak uygulamaları tamamen kaldırmalı.
Bunun yerine ise Avrupa güneş enerjisi sektörünün tüm değer zincirini destekleyen bütüncül bir politika ve güçlü bir sanayi stratejisi oluşturmalı.
Bu adımlar atıldığı takdirde ise Avrupa güneş enerjisi sektöründeki istihdam rakamı mevcut 80 bin seviyesinden 300 binin üzerine çıkabilir.
Tüm üyeler mektuba imza atmadı
Bununla birlikte SolarPowerEurope üyelerinin tamamı mektuba imza atmadı.
Özellikle yerli üretim politikalarının desteklendiği ve güneş enerjisi sanayisinin güçlü olduğu ülkelerdeki bazı sivil toplum kuruluşlarının imzaları mektupta yer almadı.
Mektuba imza atmayan Avrupa Birliği ülkesi sivil toplum kuruluşları şunlar oldu; Avusturya Teknoloji Enstitüsü (AIT), Avusturya Fotovoltaik Birliği, BSW Solar, Finlandiya Güneş Enerjisi Birliği, İspanya Fotovoltaik Birliği UNEF, Polonya Fotovoltaik Birliği (PV POLAND), Portekiz Fotovoltaik Sektörü Birliği (APESF),Swissolar, Fransa Yenilenebilir Enerji Birliği.