Atmosferdeki karbondioksit oranı yükselmeye devam ediyor

Kuzey yarımküre atmosferindeki karbondioksit yoğunluğu en yüksek noktasına ulaştı

29 Mayıs 2014

Dünya Meteroloji Örgütü (WMO) tarafından yapılan bir açıklamada kuzey yarımküre atmosferindeki karbondioksit yoğunluğunun insanlık tarihinin en yüksek noktasına ulaştığı bildirildi.

Örgütün açıklamasında 2014’ün mart ve nisan aylarında, Kanada, ABD,  Norveç ve Finlandiya’da yapılan ölçümlerde atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun aylık ortalamalarının ilk defa 400ppm seviyesini aştığına dikkat çekildi.

Atmosferdeki milyon parçaçık içindeki karbondioksit oranını gösteren bu değerin 350ppm’i geçmesi iklim değişikliği ile mücadele alanında güvenilir sınırın aşılması anlamına geliyor.

Bu değer 1958 yılında Havai’deki Mauno Loa istasyonunda yapılan ilk ölçümde 316ppm olarak tespit edilmişti. Aynı değer sanayi devriminden önce ise 280ppm seviyesindeydi ve son 800 bin yıldır 300ppm seviyesini aşmamıştı. Aynı değer nisan ayında ise 401.33 ppm ile en yüksek aylık ortalamaya ulaşmıştı.

Açıklamada değerlendirmesi yer alan WMO Genel Sekreteri Michel Jarraud bu durumu sera gazı etkisi yaratan gazların atmosferdeki artan yoğunluklarına karşı yeni bir uyarı çağrısı olarak nitelerken,  sera gazı etkisi yaratan gaz salımlarının önüne geçilmesi için acilen eyleme geçilmesi vurgusu yaptı.

WMO açıklamasında ayrıca kuzey yarımkürede insan faaliyetlerinden kaynaklı karbondioksit salımlarının güney yarımküreye göre daha fazla olduğu ve karbondioksitin atmosferde yüzlerce yıl, okyanuslarda ise daha uzun süre boyunca kaybolmadığı bilgileri paylaşıldı.