Arçelik 100 binden fazla elektronik eşyanın dönüşümünü sağladı

Şirkete göre bu işlem 21,5 GWh’lik elektrik tasarrufu sağladı

22 Ağustos 2015

Arçelik A.Ş. geri dönüşüm faaliyetleri sayesinde çevreye katkı yanında önemli oranda elektrik tüketiminin önüne geçtiğini duyurdu.

Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre Arçelik’in Bolu ve Eskişehir’de bulunan iki ayrı geri dönüşüm tesisinde şimdiye kadar 100 binden fazla elektronik atık eşyanın geri dönüşümü sağlandı.

Bu eşyaların büyük oranını eski ve verimsiz buzdolapları oluştururken, kullanımdan çekilen bu eşyalar sayesinde 21,5 Gigavat-saatlik elektrik tüketiminin önüne geçildi. Bu rakam ise A+ enerji sınıfına sahip 57.400 buzdolabının yıllık elektrik tüketimine veya 8,6 MW gücündeki bir rüzgar enerjisi santralinin yıllık elektrik üretimine denk.

Konu ile ilgili açıklamada değerlendirmesi yer alan Arçelik A.Ş. Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı, geri Dönüşüm Tesislerinde işlenen ürünlerden elde edilen malzemelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izin ve lisans almış firmalara gönderilerek geri kazanıldığını kaydederken sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Böylece bu malzemeler, Avrupa Birliği içinde son dönemde gündemde olan Özkaynak Verimliliği (Resource Efficiency) kavramına uygun olarak yeniden değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmaktadır. Özellikle çok eski buzdolapları, yüksek enerji tüketimi nedeniyle ülkemizin elektrik şebekesine yük oluşturmaktadır. Kullanılmış ürünlerin yönetmelik kapsamında toplanıp, geri dönüştürülmesiyle ülkemizin enerji verimliliğine de önemli bir katkımız oluyor. Atık elektrikli ve elektronik eşyalarda bulunan, ozon tabakasına zarar veren ve sera etkisine katkı potansiyeli 15’in üzerinde olan zararlı gazları tesiste toplayarak bertaraf edilmesi için çevre izin ve lisanslı tesislere gönderiyoruz. Bu zararlı gazların atmosfere salınmasını engelleyerek, ozon tabakasına vereceği zararı önlüyor ve çevrenin korunmasına katkı sağlıyoruz.”

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Bolu ve Eskişehir’de iki geri dönüşüm tesisi kuran Arçelik, bu sayede sektöründe Türkiye’nin ürün yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri en aza indiren ilk şirket olma özelliğini taşıyor.

Eskişehir’de 2000 m2’lik kapalı alanda uluslararası Geri Dönüşüm Tesisi standardına (EN 50574) ve AEEE Yönetmeliği’ne uygun olarak kurulan tesiste; buzdolabı, soğutucular ve iklimlendirme cihazları geri dönüştürülüyor. Bu tesis eski buzdolaplarında var olan, ozon tabakasına zararlı CFC’li (kloroflorokarbon) gazları da kapalı sistemle toplayabilen, Türkiye’deki ilk geri dönüşüm tesisi olma özelliği taşıyor. Bolu’da 2160 m2 kapalı alanda kurulan diğer geri dönüşüm tesisinde ise buzdolabı hariç diğer büyük beyaz eşyalar ve küçük ev aletlerinin geri dönüşümü gerçekleştiriliyor.

Açıklamaya göre geri dönüşüm süreci ile birlikte pazarda ikinci el, kontrolsüz piyasaya sürülmüş, piyasaya sürenin belli olmadığı ve risk içeren ürünlerin de satışı engelleniyor ve böylelikle tüketicilerin güvenilir olmayan ürün kullanımının da önüne geçiliyor. Kayıtlı bir şekilde yapılan geri dönüşüm faaliyetleri ile geri dönüşüm sonrasında oluşan demir, bakır, alüminyum ve plastiklerin de ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırılması sağlanıyor.