Antalya’nın ilk çöpten elektrik üretim tesisi devreye giriyor

2.48 MW kurulu gücündeki tesis Manavgat’ta kuruldu

21 Haziran 2013

Antalya’da kurulan çöpten elektrik üretim tesisinin 29 Haziran’da resmi açılışının yapılacağı bildirildi.

Antalya’da faaliyet gösteren Manavgat Çevre Koruma Turizm Altyapı Tesileri Yapma ve İşletme Birliği (MATAB) girişimi ile gerçekleştirilen proje ile bölgedeki 3 ilçe, 8 belde ve 78 köyün çöplerinin toplandığı alanda açığa çıkan metan gazından elektrik üretimi sağlanacak iken aynı zamanda bu işlem sırasında ortaya çıkan ısı seracılık faaliyetlerinde değerlendirilecek.

Tesisin yatırımı ise 15 yıllık işletme hakkı için yapılan ihaleyi kazanan Arel Çevre Yatırımları ve Enerji Üretim Ltd. Şti. tarafından gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili Yeşil Ekonomi’ye açıklama yapan Arel Enerji İdari ve Mali İşler Koordinatörü Işık Doğan 2.48 MW kurulu güce sahip olan tesisin yaklaşık 6 milyon TL’lik yatırım ile hayata geçtiğini söyledi.

Işık Doğan tesisin ilk etapta yıllık 17 milyon kWh’a yakın elektrik üretimi gerçekleştireceği ve bu sayede bölgedeki 3.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti, ayrıca tesisin kurulu gücünün 2015 sonuna kadar aşamalı olarak 5 MW ve 6 MW seviyelerine çıkarılmasının da hedeflendiğini kaydetti.

Tesise günlük olarak 350-400 ton düzeyinde çöp girişi sağlanacak iken, bölgedeki turizm faaliyetlerinin yoğunluk kazanması ile bu rakam yaz aylarında  650-700 ton seviyesine çıkabilecek.

Şirketin aynı zamanda Afyonkarahisar’da da 2012 Mayıs ayından beri devrede olan ve şu an 2.48 MW’lık kurulu gücünde bir Biyokütle Enerji Tesisi daha bulunuyor. Şirket her iki tesis ile birlikte yılda 12 bin ton seviyesinde çöp depolama ve düzenleme ile bu çöplerden elektrik üretimi sağlama çalışması gerçekleştirebilecek.

Türkiye’de halihazırda toplam kurulu gücü 80 MW’ı 22 çöpten elektrik üretimi tesisi bulunurken, EPDK’dan lisans almış veya başvuru aşamasında olan 123 MW’lık proje daha bulunuyor.

Metan Kyoto Protokolü’nde sera gazı etkisine neden olan 6 gaz (Karbondioksit, Metan, Nitrözoksit, Hidroflorokarbon, Sülfür Hekzaflorid) arasında yer alırken bu gazların toplam salımları içindeki payı ise yüzde 14 seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte metan atmosferdeki sıcaklığın yükselmesinde karbondioksit’den 21 kat daha etkili.