Anel Grup, İnönü Üniversitesi ile 5 MW’lık güneş enerjisi santrali için protokol imzaladı
19 milyon TL’lik yatırım ile gerçekleşmesi beklenen santralin 2014 yazında devreye alınması planlanıyor
İnönü Üniversitesi ile Anel Grup arasında üniversitenin Malatya’daki kampüsünde 5 MW kurulu gücünde bir güneş enerjisi santrali kurulumunu öngören bir protokol imzalandığı bildirildi.
Konu ile ilgili olarak Anel Grup’tan Yeşil Ekonomi’ye yapılan açıklamada 2014 Ağustos ayında devreye alınması planlanan santralin yıllık yaklaşık olarak 8 megavat-saat (MWh) elektrik üretebileceği ve yatırımın geri dönüş süresinin 6 yıl olacağı bilgileri paylaşıldı.
Anel Grup bünyesindeki Anel Tech tarafından gerçekleştirilecek proje 120 bin m2’lik alanı kaplayacak iken santralde 20.000 panel kullanılacak. Anel Grup’tan verilen bilgilere göre projede kullanılacak modüllerin neler olacağı ise teknik komisyon ile planlama aşamasında bulunuyor.
Türk tarihindeki ilk büyük ölçekli güneş santrali projesi
Açıklamada değerlendirmelerini paylaşan Anel Enerji CEO’su Evren Evcit ise şunları kaydetti;
”İnönü Üniversitesi’nde kuracağımız santral, Türkiye güneş enerjisi sektörü için referans niteliği taşıyacak. Bugüne kadar MW altı, çatı kurulumu şeklinde inşa edilen yapıların aksine bu santral güneş santrali formatında olup, Türkiye’nin ilk MW bazında geniş saha uygulaması olacak. İnönü Üniversitesi Güneş Santrali, yaklaşık 3 km’lik bir enerji nakil hattı ile İnönü Üniversitesi’nin şalt sahasına bağlanacak ve orta gerilime bağlı bu boyuttaki ilk proje olacak.
Bu projenin, önümüzdeki sene başlaması planlanan lisanslı güneş enerjisi kurulumları için çok önemli bir referans olacağını düşünüyoruz. Türk yatırımcısı bu büyüklükteki santralleri yalnızca Avrupa ülkelerinde görebiliyordu; bu santraller Avrupa standartlarındaki orta gerilim şebekelerine bağlı çalışıyorlardı.
İnönü Üniversitesi Güneş Santrali Projesi’nin başlamasının ardından Türk tarihinde ilk kez kendi topraklarımızda, kendi orta gerilim şebekemize bağlı, TEDAŞ onaylı güneş santralini yatırım süreci öncesinde ziyarete açmış olacağız. Bu sayede yatırımcılar, Türkiye’de ilk kez gerçek boyuttaki bir santrali ve üretimini görme şansı elde edecekler.
Anel Grup olarak bu boyuttaki ilk işi yapmaktan ötürü gurur duyuyoruz; bu konudaki teknik tecrübelerimizi yatırımcılarla paylaşmayı arzu ediyoruz.”
Üniversite projeyi öz kaynakları ile gerçekleştirecek
İki taraf arasında geçen ay sonunda Malatya’daki üniversitede imza ve bilgilendirme toplantısı düzenlenmişti. İnönü Üniversitesi Basın Bürosu tarafından yayınlanan açıklamaya göre toplantıda konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik yatırım maliyetinin 19 milyon TL’yi bulacağı projenin Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacağını söylemişti. Yatırımın kurumun 2014 bütçesinde olmadığını da ifade eden Çelik, üniversitenin projeyi, yüzde 80 oranında banka kredisi yolu ile olmak üzere, kendi öz kaynakları ile gerçekleştireceği bilgisini vermişti.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen ise toplantıda yaptığı konuşmada Turgut Özal Tıp Merkezinin enerji harcamaları ve projenin bu anlamda üniversiteye öngörülen ekonomik getirisinden bahsetmişti. Prof. Özgen açıklamasında Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yoğun bir enerji ihtiyacı olduğunu söylerken, 2012 yılında 29 milyon kilovat-saat (kWh) elektrik tüketimi gerçekleştiren merkezin bunun karşılığında 8.28 milyon TL elektrik faturası ödediği bilgisini vermiş, bu tüketimin yüzde 55’inin gündüz saatlerinde gerçekleştirildiğini ve elektrik fiyatlarına her yıl ortalama yüzde 10 oranında zam geldiğini de sözlerine eklemişti.
Üniversitenin tasarrufu elektrik fiyatları ile beraber artacak
Kurulacak santral ile kurumun elektrik ihtiyacının yüzde 29’unun üretileceği ve gündüz üretilen bu elektriğin toplam elektrik faturasının yüzde 32’sini karşılayacağını ifade eden Özgen sözlerini şu şekilde sürdürmüştü;
”Tesisin kurulum maliyeti 19 milyon TL olmakla beraber tesisin ömrü minimum 25, ortalama 40 yıldır. Bu tesisin kurulumu için yaklaşık yüzde 80 oranında kredi kullanılmıştır. Bu finans maliyeti dikkate alındığında 2014 yılında kendini amorti etmesi 6.8 yıldır. Yine elektrik fiyatlarına yılda ortalama yüzde 10 oranında bir artış düşünülürse tesisin kendisini amorti etme süresi 5.1 yıla düşmektedir. Şayet fiyatlar sabit olursa kendisini finanse ettikten sonra bu tesisin bize 25 yıl içerisinde net kazancı 57 milyon TL olacaktır. Eğer yüzde 5’lik bir fiyat artışı olursa 127 milyon TL, yüzde 10’luk bir fiyat artışı olursa 240 milyon TL civarında bir tasarrufumuz olacaktır.”