Alstom 1 milyar avroluk türbin siparişi aldı
Şirket siparişi Brezilyalı Renova Energia’dan sağladı

Alstom’un Brezilyalı Renova Energia şirketi ile 1 milyar avro büyüklüğünde rüzgar türbini satış ve bakım anlaşması imzaladığı bildirildi.
Alstom’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada anlaşma kapsamında şirketin, Brezilyalı Renova Energia şirketine rotor çapları 100, 110 ve 120 metre, kurulu güçleri ise 2.7 MW ve 3 MW olarak değişen 440 adet kara tipi rüzgar türbini sağlayacağı ve bakımlarını üstleneceği ifade edildi. Alstom tarafından sağlanacak türbinlerin toplam kurulu güçleri ise 1,200 MW’ın üzerinde olacak.
Açıklamada Renova Energia şirketinin Brezilya’nın Bahia eyaletinde gerçekleştirilecek rüzgar enerjisi projelerinde kullanılacağı, üretimlerinin ise Alstom’un 2011’in Kasım ayında yine bu eyalette devreye aldığı fabrikada gerçekleştirileceği bildirildi. Halihazırda tek vardiya ile yıllık 300 MW’lık üretim kapasitesine sahip fabrikadaki vardiya sayısı ise anlaşmanın ardından ikiye çıkarılarak kapasite 600 MW’a yükseltilecek.
Ağustos ayında ülkede yapılan elektrik alım ihalesinde, Renova Energia başta olmak üzere Brezilyalı rüzgar enerjisi şirketleri, MWh başına ortalama 87.94 real (42 dolar) ile rekor derecede düşük fiyatlar teklif etmişlerdi.
İhalenin ardından Bloomberg New Energy Finance kaynaklı yapılan bir analizde Brezilyalı şirketlerin bu fiyatların ardından karlılıklarını korumaları için çok daha düşük bedelli veya çok daha yüksek verimlilik oranlarına sahip türbinler satın almak zorunda olacağı bunun ise türbin üreticileri için bir baskı oluşturacağı yorumunda bulunulmuştu.
Analizde şirketlerin karlılığı için projelerde kullanılacak türbinlerin MW başına maliyetlerin 1.2 milyon dolar civarında olması gerektiği ifade edilirken, bunun dünyadaki ortalama fiyatların yüzde 10, Brezilya fiyatlarının ise yüzde 15 altında olacağına vurgu yapılmuştı.
Alstom ile Renova Energia’nın anlaşmasında türbinlerin ortalama MW maliyeti 1.125 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Alstom’un açıklamasında ECO sınıfı türbinlerin 100 ila 122 metre arasında değişen rotor çapları ile tüm rüzgar sınıflarında yüksek verim sunduğu, aynı rüzgar sahasında iki veya üç modelin bir arada kullanılmasının ise projelerin kapasite faktörünü optimize ederken santralin elektrifikasyon ve şalt maliyetlerini de düşürdüğü ifade edildi.
Alstom Türkiye’den konu ile ilgili yapılan açıklamada geçen yıl devreye alınan Hatay Şenköy RES’te, 2008 yılından beri işletmede olan bu ürün gamındaki türbinlerden, 3 MW gücündeki 9 adet ECO 100 modelinin kullanıldığı hatırlatıldı.