Almanya’nın rüzgardan elektrik üretim maliyetleri geriliyor
Gelişen teknoloji ve gerileyen finansman maliyetleri Almanya’da rüzgardan elektrik üretim maliyetlerinin gerilemesini sağladığı tespit edildi
Almanya’dan rüzgar enerjisinden elektrik üretim ve rüzgar enerjisi yatırım maliyetlerinin hızla gerilediği bildirildi.
Alman mühendislik şirketi VDMA Power Systems ile ülkenin en büyük rüzgar enerjisi birliği BWE işbirliği ile karasal rüzgar enerjisi sektörü üzerine yapılan bir çalışmaya göre, rüzgar türbini teknolojilerindeki ilerlemeler ve finansman maliyetlerindeki gerilemeler bu durumun ana belirleyicisi.
Çalışmada ulaşılan sonuçlara göre 2016/2017 döneminde devreye girecek olan bir rüzgar enerjisi santralindeki elektrik üretim maliyeti, santralin yer alacağı bölgenin coğrafi koşullarına bağlı olarak, kilovat-saat başına 5,3 ila 9,6 avro-sent olabilecek. Bu rakam ise 2012/2013 döneminde devreye giren bir santrale göre yüzde 12’lik gerileme anlamına geliyor.
Yatırım maliyetleri, türbinlerin güçleri, kule yükseklikleri gibi faktörlere bağlı olarak değişmek ile birlikte, nakliye ve inşa dahil olmak üzere kilovat başına 980 ila 1.380 avro arasında gerçekleşebilecek iken, bu rakamlar da dört yıl önceye göre yüzde 7’lik bir düşüş sağlandığını gösteriyor.
Çalışmada elde edilen verilere ise Almanya rüzgar türbini pazarının yüzde 97’sini temsil eden firmaların pazara sunduğu 46 rüzgar türbininin incelemesi ile ulaşılmış.
Bununla birlikte BWE’nin konu ile açıklamasında Almanya yönetiminin 2017 sonrası alım garantilerini kaldırıp, yerini ihalelere dayalı bir destek sistemi getirmeyi planladığı hatırlatılırken bu rakamların 2017 sonrasında ne yönde değişebileceğinin belirsiz olduğuna da vurgu yapıldı.
Almanya’da 2014 sonu itibari ile toplam kurulu güçleri 42,9 GW’ı aşmış 26 bini aşkın rüzgar türbini devrede bulunuyordu ve bu türbinleri ülkenin elektrik üretimindeki payları yüzde 8,5 düzeyindeydi.
137.800 kişinin istihdam edildiği Alman rüzgar enerjisi sektöründeki ekipman üreticileri ise 2014 yılında toplam üretimlerinin yüzde 67’sini ihraç ederek ülke ekonomisine 10,67 milyar avroluk katkı sağlamışlardı.