Almanya’dan Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği için Kredi

Hazine Müsteşarı Çanakçı  Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği için 36 Milyon Avroluk kaynak sağlanacağını söyledi

7 Temmuz 2009

Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, ilki 1958 yılında imzalanan Türk Alman mali ve teknik işbirliği protokolleri kapsamında bugüne kadar Türkiye’ye 3 milyar avro uygun koşullu kredi ve hibe desteği sağlandığını söyledi.

Çanakcı, Sheraton Otel’de düzenlenen ”50 Yıl Türk-Alman Ekonomik İşbirliği – Geçmişe ve Geleceğe Bakış” konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Almanya ile olan ilişkilerin ekonomik, sosyal, siyasi, savunma, kültürel olmak üzere birçok alanı kapsadığını belirtti.

Almanya’nın, Türkiye’nin ihracatında birinci; ithalatında ise ikinci sırada yer aldığına işaret eden Çanakcı, hangi perspektiften bakılırsa bakılsın iki ülke arasındaki ilişkilerin çok özel boyutu olduğunu söyledi.

Bugün burada bu ilişkilerin sadece mali ve teknik işbirliğine bakan yönünün değerlendirildiğini ifade eden Çanakcı, Türk-Alman işbirliği konseyi toplantıları ve Türk Alman mali ve teknik işbirliği protokollerinin önemine değindi. Almanya ile ilki 1958 yılında imzalanan protokollerin 50 yıl boyunca kesintisiz devam ettiğini ifade eden Çanakcı, en son 2008 yılının Kasım ayında bu ülke ile protokol imzalandığını anımsattı. Bu protokoller kapsamında bugüne kadar Türkiye’ye 3 milyar avro uygun koşullu kredi ve hibe şeklinde desteklerin sağlandığını anlatan Çanakcı, söz konusu desteklerin ağırlıklı olarak çevreye yönelik alt yapı alanlarında kullanıldığını kaydetti.

En son 2008 yılında imzalanan protokol hakkında da bilgi veren Çanakcı, ”76,3 milyon avro tutarındaki bu protokolden sağlanan kaynağın 34,3 milyon avrosu içme suyu, arıtma ve atık su gibi tesislerin yapımında kullanılacak. 36 milyon avro yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında kullanılacak. 6 milyon avro ise Türk bankacılık sistemi üzerinden KOBİ’lere kullandırılacak” dedi. Çanakcı, söz konusu kredilerin 5 yıl ödemesiz, 15-20 yıl vadeli olduğunu belirtti. Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakcı, iki ülke arasında iklim değişikliği, çevresel sürdürülebilirlik, çevresel alt yapı ve mesleki eğitim konularında işbirliği çalışmalarının artacağını da sözlerine ekledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu da Almanya ile özellikle çevre alanında sürdürülen çalışmalar ve projelere değindi. İki ülke arasında iklim değişikliği ve doğa koruma alanında birçok proje oluşturulduğunu anlatan Kadıoğlu, Ekim ayında bu konular üzerinde yeniden bir toplantı düzenleyeceklerini kaydetti. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ahmet Yaman ise Alman Teknik İşbirliği Kurumunun (GTZ) Türkiye’de 300 proje yürüttüğünü ve 275 milyon avro hibe yaptığını söyledi. (AA)