Almanya’daki son nükleer santraller 6 yıl içinde kapanacak

Ülkede dokuz nükleer enerji santrali ticari elektrik üretimine devam ediyor

25 Aralık 2016

Almanya Federal Radyasyon Koruma Dairesi (Bundesamt für Strahlenschutz – BfS) ülkede ticari elektrik üretimi yapan son nükleer enerji santrallerinin 2022 yılı sonunda üretimini durduracağı bilgisini paylaştı.

İdarenin internet sitesi üzerinde yayınlanan açıklamaya göre ülkede halihazırda dokuz nükleer enerji santrali devrede bulunuyor.

Açıklamadaki bilgilere göre kalan dokuz santralden Gundremmingen B 2017, Philippsburg 2 2019, Grohnde, Gundremmingen C ve Brokdorf 2021, Isar 2, Emsland ve Neckarwestheim 2 santralleri de 2022 yılına sonuna kadar devreden çıkmış olmaları gerekiyor.

Ülkede son olarak Grafenrheinfeld nükleer enerji santrali 27 Haziran 2015 tarihinde elektrik üretimini durdurmuştu. Bu santralin 2015 yılına kadar devreden çıkmış olması gerekiyordu.

Fukuşima felaketi dönüm noktası olmuştu

Almanya’da 2002 yılında iktidarda bulunan başbakanlığını Gerhard Schröder’in yürüttüğü Sosyal Demokratlar (SPD) – Yeşiller koalisyonu ülkedeki nükleer enerji santrallerinin tamamen kapatılmasına karar vermişti.

2010 yılında iktidara gelen Angela Merkel’in başbakanlığındaki Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) – Hür Demokrat Parti (FDP) koalisyonu bu kararı iptal ederek ülkedeki tüm nükleer enerji santrallerinin faaliyet sürelerini 8 ila 14 yıl arasında uzatmıştı.

Japonya’da 11 Mart 2011 tarihinde yaşanan Fukuşima felaketi ise bu alanda bir dönüm noktası olmuştu.

Felaketin ardından 14 Mart 2011 günü ülkede o dönemde devrede olan 17 nükleer enerji santralinden sekizi geçici olarak kapatılmıştı. Bu karar daha sonra kalıcı hale getirilmişti.

Aynı yılın Ağustos ayında yürürlüğe giren bir yasal düzenleme ile Almanya’da ticari elektrik üretimi yapan tüm nükleer enerji santrallerinin 2022 yılı sonuna kadar kapatılması hükmü getirilmişti.