Almanya Türkiye için arabuluculuk yapacak

Türkiye Yeşil İklim Finansmanı’ndan yararlanma talebini Almanya’nın arabulucuğu ile sürdürecek

8 Kasım 2017

23. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, COP 23 Almanya’nın Bonn kentinde başladı.

Başkanlığını Fiji’nin üstlendiği zirvenin ana gündem maddelerini Paris İklim Anlaşması’nın uygulanmasına yönelik adımlar ile özellikle ABD’nin bu anlaşmadan çekileceğini açıklamasının ardından Yeşil İklim Fonu’nun geleceğinin nasıl şekilleneceği oluşturacak.

İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar başkanlığındaki Türkiye Cumhuriyeti heyetinin ana gündem maddelerinden birisini ise Türkiye’nin iklim finansmanından yararlanmasını sağlamak olacak.

Başmüzakareci Mehmet Emin Birpınar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye’nin bu konudaki talebinin gündeme alındığını ve Almanya heyetine başkanlık yapan, ülkenin Çevre Bakanlığı müsteşarı ve iklim değişikliği baş müzakerecisi Jochen Flasbarth’ın Türkiye ile Birleşmiş Milletler arasında bu konuda müzakerecilik yapacağını açıkladı.

Fiji Başbakanı ve COP 23 başkanı Türkiyemin probleminin çözümü için Alman Bakan yardımcısı Johan’ı Görevlendirdiklerini açıkladı.. pic.twitter.com/Of0jFtABzl

— Mehmet Emin Birpinar (@Mbirpinar) 6 Kasım 2017

Paris Anlaşması’nı imzalayan, fakat henüz onaylamayan Türkiye özel koşulları gereğince, anlaşmayı onaylamak için iklim finansmanından yararlanabilmesini şart koşuyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz Temmuz ayında Hamburg’daki G20 toplantısında yaptığı açıklamada bu şartın sağlanmadığı sürece Türkiye’nin anlaşmayı onaylamayacağını söylemişti.

Türkiye 1992 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde, OECD üyeliği dolayısı ile Ek 1 ve Ek listelerinde yer alıyordu.

Bu durum Türkiye’ye yükümlülükler getirirken, gelişmekte olan ülkelerin yararlanabileceği Yeşil İklim Fonu’na erişmesini engelliyor.