Almanya, kaya gazına izin verme yolunda adım attı
Nükleer enerjinin yerini alacak enerji kaynakları bulmaya çalışan Almanya, hidrolik kırma yöntemiyle kaya gazı çıkarmaya izin vermeye yönelik bir adım attı. Bu yönteme muhalefet ve kamuoyu ise karşı çıkıyor.
EurActiv Türkiye
Angela Merkel hükümeti, bazı şartlar altında kaya gazı çıkarılmasına izin veren bir yasa taslağını 26 Şubat’ta kamuoyuyla paylaştı.
Hidrolik kırma yönteminde sondaj deliklerine büyük miktarda su ve kimyasal, yüksek basınçla pompalanıyor. Düşey sondajın da yardımıyla, taşın içinde sıkışan gazlar ortaya çıkarılıyor.
Yasa taslağında çevresel koruma altındaki bölgelerde ve içme suyu kaynaklarının yakınlarında kaya gazı çıkarmaya yasak getiriliyor. Yasak, Almanya topraklarının yüzde 14’ünü kapsıyor. Buna ek olarak çevre etki değerlendirmeleri de her türlü proje için zorunlu hale gelecek.
Ancak bu kısıtlamaların, kaya gazı çıkarmaya karşı çıkanları memnun etmeye yetmesi beklenmiyor. Yeşiller ve Sosyal Demokratlar kaya gazı çıkarılmasının, daha iyi yöntemler bulunana kadar yasaklanmasını istiyor. Hidrolik kırma, 22 Eylül’de gerçekleşecek genel seçimler öncesinde siyaset ve çevre açısından tartışmalı bir konu.
Öte yandan kaya gazının ekonomiye büyük ivme kazandıracağını düşünen sanayi çevreleri ise, hükümetin bir an önce bu yönde adımlar atmasını istiyor. ABD’de üretim, kaya gazından elde edilen ucuz enerji sayesinde büyük bir artış yaşadı.
Alman kimyasal devi BASF, ülkede hidrolik kırmayı düzenleyecek bir yasal çerçeve oluşturulmasına destek veriyor. Financial Times gazetesinin aktardığına göre firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Kurt Bock, hükümetin karının önemli olduğunu belirtti ve bunun, daha objektif bir tartışmaya yol açmasını umduğunu söyledi.
Almanya topraklarında 2 trilyon 300 milyar metreküp kaya gazı bulunduğu tahmin ediyor. Almanya, yılda kullandığı 86 milyar doğalgazın yarısını Rusya’dan alıyor.
Kaya gazı, Almanya’nın enerji politikalarında önemli bir tartışma konusu. 2011 yılında, tüm nükleer santrallerini 2022 yılına kadar kapatma kararı alan Almanya, bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirirken diğer taraftan farklı enerji kaynakları bulmak için zamanla yarışıyor.
Ancak Kuzey Denizi’ndeki rüzgar türbinlerini, Orta ve Güney Almanya’daki sanayi bölgelerine bağlayacak yüksek gerilim hatları da bazı itiraz ve yasal sorunlarla karşılaştı.
Pek çok AB ülkesi, farklı derecelerde de olsa kaya gazı çıkarılmasına destek veriyor. Öte yandan Fransa ve Bulgaristan, kaya gazı çıkarılmasına sert bir şekilde karşı çıkıyor.