”Almanya ile Türkiye’nin aynı kategoride yer almasını doğru bulmuyoruz”
Türk ve Alman heyetleri yaklaşan COP24 zirvesi öncesi bir araya geldi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Almanya Çevre, Doğa Koruma ve Reaktör Güvenliği Bakanlığı Müsteşarı Jochen Flasbarth ve beraberindeki bir heyet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığında 12 Ekim 2018 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlanan açıklamaya göre görüşmede Türkiye ve Almanya arasında çevre alanındaki işbirliği konuları ve gelecek dönemde hayata geçirilmesi hedeflenen projeler ele alınırken, görüşmede Paris Anlaşması da gündeme geldi.
Açıklamaya göre Bakan Murat Kurum söz konusu anlaşmanın Türkiye tarafından imzalandığını fakat Meclis’te henüz kabul edilmediğini hatırlatırken, bu anlaşmada Türkiye’nin “gelişmiş ülkeler” konumunda bulunmaması gerektiğinin altını çizdi.
Almanya ile Türkiye’nin aynı kategoride yer almasını doğru bulmadıklarını bu durumun Türkiye’nin belirli fonlardan yararlanmasının önüne geçtiğini de vurgulayan Bakan Kurum, “Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek Polonya’daki taraflar konferansında, gelişmiş ülkeler kategorisinden çıkmayı talep edeceğiz” dedi.
Jochen Flasbarth de Türkiye’nin Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanabilmesi için müzakerelerde kendisinin görevli olduğunu da anımsatırken, 21-22 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek COP öncesi toplantıda bu konunun gündeme getirileceğini kaydetti.
Ayrıca toplantıda, Türkiye Almanya Çevre Yürütme Kurulu’nun İklim Değişikliği Fonu kapsamında yeni projeler hayata geçirmesi de kararlaştırıldı.
Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel arasındaki görüşmeyi hatırlatarak iki ülke arasındaki iyi ilişkilere değinen Bakan Kurum, aynı ilişkilerin bakanlıklar düzeyinde de sürdürülmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Müsteşar Flasbarth ise Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı, İklim Değişikliği Başmüzakereci Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar ile işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek geçtiğimiz dönemde Türkiye’de hayata geçirilen Sıfır Atık’ın önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Emine Erdoğan’ın Sıfır Atık Projesine olan ilgisinden duydukları memnuniyeti de dile getiren Flasbarth, Almanya’nın atıkların geri dönüşümü konusunda önemli bir tecrübeye sahip olduğunu bu konuda da Türkiye ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Görüşmenin ardından Bakan Kurum Müsteşar Flasbarth’a teşekkürlerini iletirken, Flasbarth ve beraberindekileri önümüzdeki günlerde Türkiye’de düzenlenecek Sıfır Atık Zirvesi’ne davet etti.
Türkiye iklim anlaşmasını onaylamayan son 16 ülke arasında
2015’in Aralık ayında 194 ülke ve Avrupa Birliği’nin oluşturduğu 195 yönetim tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması’nı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısı bu yılın Eylül ayı itibari ile 180’e ulaşmıştı.
Anlaşmanın ulusal meclisleri tarafından onaylanmadığı ülke sayısı ise 16’ya gerilemişti. Türkiye’nin de dahil olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Ekvator Ginesi, Eritre, Gine-Bissau, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Özbekistan, Rusya, Surinam, Umman ve Yemen.