Alman güneş enerjisi sektörü yasa değişikliğine tepkili
Almanya’da yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin tüketimine vergi getirilmesi tepki çekiyor
Almanya hükümeti tarafından yenilenebilir enerji yasasında yapılan değişiklik ülkenin güneş enerjisi sektörü tarafından tepki ile karşılandı.
Alman güneş enerjisi sektörü birliği BSW Solar tarafından yapılan bir açıklamada yasa değişikliğinin elektrik tüketimine kilovat-saat başına 6.24 avro-sentlik ek ücret yansıtılmasını getirdiği bilgisi verildi.
Açıklamada bu ücretin öz tüketim için güneş elektriği sistemleri ile üretilen elektriğe ise 4.44 avro sent olarak uygulanacağı bildirilirken, Almanya’daki kurulumların yüzde 20’sini oluşturan 10 kW altı sistemlerin ise uygulamadan muaf olacağı bildiriliyor.
Bununla birlikte kiracı durumundaki kişi veya şirketler, gayrimenkul sahiplerinin mülkiyetindeki güneş enerjisi sistemleri ile üretilen elektriği kullandıkları takdirde bu ücret onlara herhangi bir indirim uygulanmadan yansıtılacak.
Fakat fosil yakıt kullansalar dahi yoğun elektrik tüketimi olup kendi elektriğini üreten sanayi kuruluşlarına ise bu ücret yalnızca yüzde 15 oranında uygulanacak.
BSW Solar yasa değişikliğinin açıkca ülkenin yasalarına aykırı olduğunu iddia ederken, birlik tarafından Berlin merkezli, Geiser & von Oppen hukuk bürosuna hazırlatılan uzman raporunda ise durumun temel anayasal haklara aykırı olduğu ifade ediliyor.
Birliğe göre yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi küçük ve orta ölçekteki birçok firmanın olumsuz şekilde etkilenmesine neden olacak iken aynı zamanda Almanya’yı yıllık 2.5 GW’lık ek güneş elektriği gücüne ulaşma hedefinden de uzaklaştıracak.
Bir sektör temsilcisine göre ise bu durum çiftçilerin kendi tüketimleri için ürettikleri sebze ve meyvelerden vergi alınmasına denk anlam taşıyor.
Alman Kabinesi tarafından 8 Nisan’da kabul edilen düzenleme, Almanya Parlamentosu (Bundestag) ve Federal Konseyi (Bundesrat) onaylarından da geçtiği takdirde 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girecek.