Alman Bakan: Pahalı yenilenebilir enerji sanayiye tehdit

Almanya Ekonomi Bakanı, düşük karbon salımlı yakıtlara geçiş konusunda kararlı olduklarını söylemekle birlikte büyük sanayi kuruluşlarını, yenilenebilir enerjinin getirdiği maliyetlerden korumamaları halinde kaybedilebileceklerini söyledi.

11 Ocak 2014

EurActiv Türkiye

Avrupa Komisyonu Aralık ayında, Almanya’nın ağır sanayi kuruluşlarına yenilenebilir enerji için getirilen ek vergilerde sağladığı indirim ve sübvansiyonları incelemeye alacağını açıklamıştı.

Bu da, zaten rekabet gücünü korumakta zorlanan sanayiciler arasında, maliyetlerin artacağı endişesi yarattı. Soruşturma aynı zamanda, Almanya’nın yenilenebilir enerjiye geçişinin tehlikede olduğunu söyleyen çevrecileri de endişelendirdi.

Komisyon yetkilileriyle görüşmek için Brüksel’i ziyaret eden Sosyal Demokrat Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, ‘Almanya’da enerji-yoğun sanayinin üzerine yenilenebilir enerji kanunu sebebiyle yük binmemesini sağlamalıyız. Aksi takdirde Almanya’yı sanayiden arındırmış oluruz. Avrupa’nın Alman sanayisine zarar vermekten bir çıkarı olamaz’ dedi.

Avrupa Komisyonu, yoğun bir şekilde enerji kullanan sanayicilere tanınan vergi imtiyazlarını, bu vergileri ödemek zorunda olanlar açısından haksızlığa yol açtığı gerekçesiyle soruşturuyor.

Brüksel’deki yetkililer aynı zamanda enerji ve çevre politikalarına dair daha geniş bir tartışma başlatmış durumda ve bu ay, 2020 için yeşil enerji hedeflerinin yerine geçecek 2030 hedeflerine ilişkin bir rapor yayımlamaları bekleniyor.

Avrupa Birliği’nin 2020 için bir yenilenebilir enerji ve bir de emisyon azaltma hedefi bulunuyor. Ancak İngiltere gibi bazı ülkelerle Alman E.ON gibi bazı enerji firmaları, tek bir hedef belirlemenin daha etkili olacağını söylüyor.

İngiltere, karbondan arınmış nükleer enerji üretimini desteklemek için nispeten yüksek bir emisyon azaltım hedefine destek veriyor.

Almanya ise nükleer enerjiden rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişine destek olması için bir yenilenebilir enerji hedefi konmasını istiyor.

Her ne kadar güçlü bir karbon piyasası bu geçişe yardımcı olacak olsa da, Alman sanayiciler bunun maliyetleri artıracağını düşündüğü için Berlin yönetimi geçtiğimiz yılki seçimlere kadar AB’nin Emisyon Ticaret Sistemi’nin (ETS) güçlendirilmesine destek verememişti.

Gabriel, ‘Emisyon ticaretini tekrar rayına sokmalıyız. Karbon izinleri ucuz olursa, kömür santralleri de modern doğalgaz santrallerinden daha ucuz olur. Bunu değiştirmeliyiz’ dedi.