”Akıllı şebekeler, Avrupa’nın kaya gazı olabilir”
Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, kaya gazının ABD’ye kazandırdıklarını, Avrupa’da akıllı şebekelerle sağlayabileceklerini söyledi.
EurActiv Türkiye
Avrupalı şebeke operatörü örgütleri ENTSO-E ve EDSO’nun düzenlediği bir konferansta konuşan Sefcovic, akıllı şebekelerin, daha fazla yenilenebilir enerji kaynağının şebekeleye entegre edilmesine olanak sağladığını ve bu sebeple AB ortak enerji pazarını oluşturma planı açısından hayati önem taşıdığını söyledi.
Sefcovic, ‘Akıllı şebekeler, Avrupa’nın kaya gazı olmalıdır’ dedi.
ABD’de son 10 yılda kullanıma giren yüksek miktarda kaya gazı, ülkende enerji bağımsızlığını güçlendirdi, elektrik fiyatlarını düşürdü ve yoğun bir şekilde enerji tüketen sektörlere rekabet avantajı sağladı.
Avrupa’nın elektrik altyapısı şu anda, ağırlıklı olarak 20. yüzyıldan kalan sistemlere dayanıyor. Ancak şebekelerin giderek büyüdüğü ve birbirine daha sıkı bağlı hale geldiği günümüzde, operatörler de giderek daha karmaşık hale gelen arz-talep şartlarıyla karşılaşıyor. Üretim düzeni fosil yakıtlara göre daha değişken olan güneş ve rüzgar gibi yenilebilir kaynakların payının artışı da bu karmaşıklığı artırıyor.
Bu sebeple Avrupa, giderek çeşitlenen bu değişkenlere verimli bir şekilde cevap verecek ‘akıllı’ sistemlere ihtiyaç duyuyor.
‘Şebekelerde daha fazla esneklik gerekiyor’
Komisyon’un iklim ve enerjiden sorumlu üyesi Miguel Arias canete ise akıllı şebekelerin, Avrupa enerji piyasasında reform ve AB’yi yenilenebilir enerjide dünya birincisi haline getirme amaçlarının merkezinde yer aldığını belirterek, ‘Akıllı şebekeler işe yarıyor. Altyapı kapasitesi ihtiyacını azaltarak talebi yüzde 30’a kadar karşılayabiliyorlar’ dedi.
Avrupa’nın elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini halihazırda yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğini ve 2030 yılında bu oranın yüzde 50’ye yaklaşabileceğini belirten Canete, bunun ise şebekelerde daha fazla esneklik gerektirdiğini kaydetti.
Canete, akıllı şebekelerin, ölçüm sistemleriyle bir araya geldiğinde, tüketicilerin gün içindeki fiyat farklılıklarına uyum sağlayarak tasarruf etmesini de sağlayabileceğini belirtti.
Komisyon üyesi, şebekeden gelen bilgilere yanıt vererek buna göre faaliyet gösterecek akıllı ev aletlerinin de burada önemli bir rol oynayacağını söyledi. Canete, bu sayede Avrupa Birliği’nde yılda 100 milyar Euro, yani kişi başı yaklaşık 200 Euro tasarruf sağlanabileceğini kaydetti.
400 milyar Euro yatırım gerekiyor
Avrupa Komisyonu, elektrik nakil ve dağıtım sistemlerinin modernize edilmesi için 2020 yılına kadar yaklaşık 400 milyar Euro yatırım gerektiğini tahmin ediyor. ENTSO-E ve EDSO yöneticileri, bunun 150 milyarının yüksek voltajlı nakil ağlarına, geri kalanının ise düşük ve orta voltajlı akıllı dağıtım şebekelerine yapılmasının beklendiğini söyledi.
Sefcovic, mali kriz sebebiyle altı yıl boyunca elektrik sektörüne gerekenin çok altında yatırım yapıldığını, bazı ülkelerde enerji altyapısının çok eski kaldığını belirtti.
Sefcovic, ‘Akıllı şebekeler sistemin yeni beyni; bize enerjiye nerede ihtiyaç duyduğumuzu ve enerjiden nasıl tasarruf edebileceğimizi söylüyorlar’ dedi.