AB’nin Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği yürürlüğe girdi
Yönetmelik ambalajlamanın tüm alanlarına yönelik hükümler içeriyor
Avrupa Birliği’nin “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliği” birliğin resmî gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.[1]
Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından 19 Aralık 2024 tarihinde onaylanan yönetmelik birliğin 2019/1020 sayılı ve 2019/904 sayılı direktiflerinde değişiklik yaparken, 94/62/EC sayılı direktifini ise yürürlükten kaldırıyor.
Birlik ülkelerinde döngüsel ekonomiye geçişi desteklemeyi hedefleyen yönetmelik bu doğrultuda birlik ülkelerinde ambalaj atıklarının azaltılmasının yanısıra, geri dönüşüm oranlarının da artırılması için birlik ülkelerindeki geri dönüşüm pazarında bütünleşme sağlanmasını ile operasyonel maliyetlerinin azaltılmasına yönelik hükümler içeriyor.
Yönetmelik tüketicilere yönelik olarak da yeniden kullanılabilir seçeneklerin teşvik etme ile birlikte, ambalaj hacimlerini ve ağırlıklarını en aza indirme, ambalajların geri dönüştürebilir özelliğini belirten etiketlere yönelik hükümler de içeriyor.
Yönetmelikte insan sağlığını korumaya yönelik olarak da ambalajlarda perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) ve bisfenol A (BPA) gibi tehlikeli maddelerin sınırlandırılmasını içeren maddeler yer alıyor.
Yönetmelikte yer alan hükümler perakende mağazalardan, kargo ve taşıma faaliyetlerine kadar tüm alanlarda kullanılacak plastik ambalajları içeriyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleşen plastik tüketiminin %40’ı, kağıt tüketiminin ise %50’si ambalajlarda kullanılırken, bu atıklar belediye atıklarının %36’lık bölümünü oluşturuyor.
[1]