AB’den otomotiv sektörüne milyarlarca avroluk destek planı

Avrupa Birliği’in stratejisi çevreci kesimlerden emisyon kesintileri açısından yeterince iddialı olmadığı gerekçesiyle eleştiri alıyor

9 Kasım 2012

EurActiv Türkiye

Avrupa Komisyonu’nun sanayi ve girişimcilikten sorumlu üyesi Antonio Tajani, ‘Araçlar 2020’ stratejisini kamuoyuyla paylaşıyor.

EurActiv’in ulaştığı taslak metne göre AB, otomotiv sektörünü 2020 yılında Avrupa GSYİH’sındaki payını şu andaki yüzde 16 seviyesinden yüzde 20’ye yükseltecek şekilde desteklemeyi hedefliyor ve sektör için bazı finansman mekanizmaları ortaya koyuyor.

80 milyar avro’luk ‘Ufuk 2020’ araştırma ve inovasyon fonundan ve 2.5 milyar avro’luk İşletmeler ve KOBİ’lerin Rekabet Gücü programından pay ayıran strateji; aynı zamanda da Avrupa Globalizme Uyum Fonu’ndan, ‘sanayideki değişiklikler’ sebebiyle işten çıkarılanlara destek olmak için pay ayırıyor.

Strateji, Avrupa Yatırım Bankası’nı (EIB) da desteğe davet ediyor. Belgede, ‘Komisyon, otomotivde araştırma ve inovasyon projelerine finansmanın sağlanabilmesi için EIB ile birlikte çalışmaya devam edecektir’ deniliyor.

Çevreci örgütler ise, ticari araçlarda emisyon azaltımı ve tüketici farkındalığı konusuna eğilmediği gerekçesiyle taslağı eleştirdi.

‘Denetimlere tatil’

Ulaşım ve Çevre örgütünden Greg Archer, EurActiv’e yaptığı açıklamada eylem planının ‘kargodan kaynaklanan emisyonların azaltımını sağlayacak fırsatları kullanmadığını ve düşük emisyonlu araçlarla ilgili olarak tüketicilere anlaşılır ve güvenilir bilgi sağlamadığını’ söyledi.

Taslak metinde yük araçlarından kaynaklanan emisyonların yanı sıra tüketici farkındalığı, yakıt tüketimi ve karbon emisyonlarının sınıflandırmasının uyuma sokulmasına dair unsurların bulunduğu bir paragraf yer alıyor.

Greenpeace Avrupa’dan AB politikaları danışmanı Franziska Achterberg, Tajani’nin otomotivcilere çok fazla ‘denetim tatili’ verdiğini söyledi ve çevreci teknolojilerin geliştirilmesine daha fazla yoğunlaşılması gerektiğini savundu.

Achterberg, ‘Avrupa’da sanayi ancak yeni, çevreci teknolojileri geliştirir ve pazarlarsa rekabet gücü kazanır. Bu, düzenlemelerin baskısı olmadan gerçekleşemez’ dedi.

Tajani, sektörün ekonomik krizin ardından hayatta kalabilmesi için otomotiv sanayii üzerindeki düzenlemeleri askıya almak istediğini söylemişti.

Achtenberg, ‘Fonlar, doğru yere gideceklerini sağlayacak şartlarla örtüşmüyor’ dedi.

‘Akıllı düzenlemeler’

Archer da, stratejinin AB’de büyüme ve istihdam üzerinde etkisi olacak ‘akıllı düzenlemelerin faydalarını görmezden geldiğini’ söyledi.

Ancak taslağın oluşturulmasına da katkıda bulunan Avrupa Otomotiv Tedarikçileri Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Marc Gales, ‘bunların teknik olarak mümkün olan her şeyi yapmak’ anlamına gelmediğini söyledi.

AB’nin kargo taşımacılığı üzerinde düzenlemelerde bulunması gerekmediğini söyleyen Gales, ‘Avrupa’nın otomotiv sektöründeki liderliğini korumak için ne gerekiyorsa o yapılır’ dedi.

Gales, ticari araçları satın alırken ilk kriterin yakıt verimliliği olduğunu dile getirerek, ‘Pazar sizi düşük yakıt tüketimi için zorluyor. Pazar bunun için zorlarken bir de bunun düzenlemesini yapmak da ‘akıllı düzenleme’ mi olacak? Avrupa malı kamyonlar, yakıt tüketimi açısından dünyanın en iyileri’ şeklinde konuştu.

Gales, Tajani’nin teklif ettiği başlıca ‘çevreci’ unsur olan kilometre başına 95 gram karbondioksit tavanına ise destek verdi ve ‘Maliyet-fayda analizi sonunda en iyi yolu buldu’ dedi.

Marc Hall