AB’de yeni araçların üçte bir daha az emisyon yaratması için teklif
Komisyon, 2020 yılından itibaren araçların şimdikinden üçte bir oranında daha az salımda bulunmasını öngören bir teklif sundu.
EurActiv Türkiye
Avrupa Komisyonu’nun sunduğu tekliflerin kabul edilmesi halinde Avrupa Birliği’nde yeni arabaların kilometre başına karbondioksit salım limiti 2020 itibariyle 95 gramı geçemeyecek. Bu seviye, şu andaki uygulamadan 40g daha düşük.
Avrupa Komisyonu’nun iklimden sorumlu üyesi Connie Hedegaard, hedeflerin ‘iddialı fakat ulaşılabilir’ olduğunu ifade ederek bunun, yakıt maliyetlerini düşürerek tüketicilerin de yararına olacağını ve AB otomotiv sektörünün rekabet gücünü artıracağını söyledi. Hedegaard, ‘Önerimiz adil ve dengeli bir düzenleme’ dedi.
Teklifin yürürlüğe girmesi için önce tek tek üye devletlerin ve Avrupa Parlamentosu’nun onayı gerekiyor. Ancak otomotiv şirketleri, öneriye karşı kampanya yürütebilir.
AB hesaplamalara göre yeni düzenlemeyle 2020 yılında yeni bir araç sahibi, 2015 beklentilerine göre yakıt maliyetinden ilk yıl 340 Euro, ortalama araç ömrü 13 yıl içinde de 2 bin 900 ile 3 bin 800 Euro arasında tasarruf elde edecek. Böylelikle toplamda yıllık 30 milyar Euro’luk yakıt tasarrufu elde edilecek, AB yılda 12 milyar Euro GSYİH artışı kazanacak, istihdam yaratılacak ve yakıt ithalatı 160 milyon ton düşecek.
Ancak araç üreticileri, düzenlemenin üretimi buna göre değiştirme ve AR-GE maliyetlerinin çok fazla artacağı görüşünde.
Hedegaard ise sektörün 2015 hedefleri belirlenirken de aynı şeyi dile getirdiğini, ancak üreticilerin neredeyse şimdiden 2015 hedeflerini yakaladığını söyleyerek bu görüşe karşı çıktı. Hedegaard, ‘Bir olacağını söyledikleri kötü şeylere bakın, bir de üreticilerin şimdi yaptıklarını görün – inovasyon burada arttı’ dedi.
Komisyon üyesi, hedeflerin büyümeye katkı sağladığını dile getirerek ‘Şimdi araba alan herkes görüyor ki alacakları araba birkaç sene öncekinden daha çok tasarruf sağlıyor. Bu kendiliğinden olmadı, hedefler sayesinde oldu. Öte yandan yakıt tasarrufu sağlayan modellere daha fazla talep var. Vatandaşlar hesaplı arabalar ister’ dedi.
Çevre örgütleri ise teklife, çok zayıf kaldığı gerekçesiyle tepkili. Greenpeace, üreticilerin filoların emisyon ortalamasını almak yerine, bir taraftan yüksek emisyonlu büyük araçlar yapacak olmalarına, diğer taraftan daha verimli araçlar üreterek bu açığı kapatabilecek olmasına dikkat çekti. Örgüt, bu sayede üreticilerin verimli olmayan araçlar satmaya devam edebileceğini ve emisyonların istenenden daha düşük olacağını savundu.
Greenpeace AB ulaşım politikaları direktörü Franziska Achterberg, ‘Bu verimlilik standarları otomotiv lobisinin izlerini taşıyor. Avrupa Parlamentosu ve AB hükümetleri ile yapılacak sıkı pazarlıklar öncesinde bu, ürkek bir açılış. Hem sürücülerin, hem de iklimin güçlü verimlilik hedeflerinden kazanacağı çok şey var.
2010’da kilometrede 181.4 gram emisyon gerçekleştiren ticari araçların 2017’de en fazla 175 gram, 2020’de ise 147 gram salımda bulunması gerekecek. Greenpeace, bunun da yetersiz olduğu görüşünde.
Brüksel merkezli çevre örgütü Ulaşım ve Çevre’nin yeşil araçlar program müdürü Greg Archer, ‘Yakıt ekonomisi standartları istihdam için de iyi, Avrupa ekonomisi için de iyi, sürücüler için de iyi, gezegen için de iyi. Bu, mantıklı bir teklif. Ancak Komisyon biraz daha iddialı olsaydı daha fazla kazanım olabilirdi.
Örgüt, 80 gram/km hedefinin mümkün olduğunu ve sürücülere yılda 650 Euro kazandıracağını, öte yandan 2025 için de 60 gram/km’lik bir hedef koyulması gerektiğini savundu.
Hedegaard, Komisyon’un 2020 sonrası için olası hedefler üzerinde çalıştığını söyledi.