ABD’den Çinli üreticilere anti-damping darbesi 

ABD Çinli güneş enerjisi firmaların ürünlerine anti-damping vergileri getiriyor

18 Mayıs 2012

ABD ve Çin arasında güneş elektriği ürünleri alanında yaşanan ticari mücadele, Çinli üreticilere yönelik başlayan soruşturmanın ön kararının verilmesi ile önemli bir noktaya ulaştı.

ABD Ticaret Bakanlığı SolarWorld’un önderliğini yaptığı ve Amerikan Solar Üreticileri Koalisyonu adı ile birleşen 6 ABD’li şirketin başvurusu ile açtığı soruşturmada ön kararını vererek Çinli üreticilere yüzde 31’lik anti-damping vergileri uygulanmasına karar verdi. Şikayette bulunan şirketler Çinli üreticilerin Çin devletinin sağladığı finansman desteği ve teşvikler sayesinde ürünlerini ABD pazarında yüzde 31 ila yüzde 250 oranında daha ucuza satarak haksız rekabet yarattığını iddia ediyorlardı.

Şu an ”ön karar” niteliğinde olan işlemin geçerlilik kazanması için Ekim ayında bir üst merci tarafından onaylanması gerekiyor, kararın uygulamaya geçmesine yönelik nihai kararın ise ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından verilmesi gerekiyor.

Kararda Suntech’e yüzde 31.24, Trina Solar’a yüzde 31.14 ve aralarında Yingli’nin de bulunduğu diğer 59 Çinli üreticiye yüzde 31.18’lik anti-damping vergisi uygulanması öneriliyor. Bu 61 firmanın dışındaki Çinli firmalar ise yüzde 249.96’lık ek gümrük vergisi ödemek durumunda kalacak.

Bakanlık ayrıca ABD Gümrük idarelerinin ”kritik durumların varlığı” nedeni ile kararın duyurulduğu 17 Mayıs 2012’den geriye dönük 90 içinde ABD’ye Çin’den getirilen tüm güneş pilleri ve içeren ürünlerin değeri oranında nakit veya senet şeklinde teminat almaları istendi.

Uzmanlar Mart ayında Çin’den ithal edilen ürünler için getirilen yüzde 2.9 ila yüzde 4.73 oranlarındaki vergilere, yüzde 31’lik bu oranın eklenmesinin Çinli firmaların ürünlerinin fiyatlarını watt başına 0.27 ila 0.28 dolar yükselteceğini ve ABD’li muadillerinin üzerine çıkaracağını öngörüyorlar. Uzmanlara göre kararın Çin’in dışında üretilen güneş pillerine değil, Çin’de modül haline getirilmelerine yönelik olduğundan kararın Çinli üreticilerin yüzde 6-12 arasında ek maliyetlere katlanarak pillerini  Tayvan gibi ülkelerden tedarik etmelerine veya üretimlerini başka ülkelere kaydırmalarına neden olabilmesi mümkün.

Konu ile ilgili Financial Times’a konuşan Yingli CEO’su Liangsheng Miao ise bu uygulamayı bütün güneş enerjisi sektörü için yıkıcı olacağını söylerken, bu uygulamanın sonuçlarının ne olursa olsun ABD pazarında tam olarak hizmet vermeye devam etmeye kararlı olduklarını söyledi.

Fakat karara muhalefet eden Karşılanabilir Güneş Enerjisi Koalisyonu (CASE) isimli oluşumun başkanı Jigar Shah bu karar ile SolarWorld’un rakiplerine ek yüzde 31’lik vergiler getirilmesi ile tarihindenki en büyük teşviği aldığı şeklinde yorumladı.