ABD’de rüzgâr santrallerine yönelik düzenleme tepki çekti

ABD’de rüzgâr enerjisi santralleri nedeni ile ölen kartallara yönelik düzenleme çeşitli çevrelerin tepkisini çekti

13 Aralık 2013

ABD hükümeti tarafından alınan bir karar ülkedeki rüzgâr enerjisi yatırımcıları ile doğal hayatı koruma destekçilerini karşı karşıya getirdi.

Ülkenin İçişleri Bakanlığı tarafından geçen hafta açıklanan bir karar ile ülkedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin koruma altına alınan kartalların belli sınırlar içinde ölümüne sebep olması halinde cezai müeyyideye uğramayacağı süre 30 yıla çıkarıldı. Daha önce 5 yıl olan sürenin uzatılması ise ülkedeki vahşi hayatı koruma grupları tarafından tepki ile karşılandı.

Düzenleme ülkedeki rüzgâr enerjisi santrallerinin her beş yılda bir denetlenmesini ve belirlenen sınırların üzerinde kartal ölümüne neden olduklarının tespit edilmesi veya bulundukları bölgedeki kartal nüfusunun azalmasına yol açtıklarına dair yeni bir bilgi olması halinde santrallerin yatırımcılarını ek önlemler almayı taahhüt etmek zorunda bırakıyor. Gerekli şartları sağlamayan santrallerin lisansları ise askıya alınabilecek veya iptal edilebilecek.

Amerikalı çeşitli vahşi hayat koruma birlikleri tarafından yapılan açıklamalarda ise karar rüzgâr enerjisi yatırımcılarına açık çek olarak nitelenirken, düzenlemenin zorunlu değil gönüllülük esasına dayandığı ve kararın ülkenin sembolü olan kel kartal nüfusuna ciddi zarar verebileceği savunuldu. Birlikler ayrıca ülkede hızla artan rüzgâr enerjisi yatırımlarının bu zararın daha fazla artmasına neden olabileceğini düşünüyor.

ABD İçişleri Bakanı Sally Jewell konu ile ilgili açıklamasında ABD’nin geleceği için yenilenebilir enerjinin hayati öneme sahip olduğu fakat bunun doğru şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Jewell açıklamasında düzenlemenin kartalların rüzgâr enerjisi türbinlerine veya diğer yapılara çarptıklarında ölmelerine karşı korurken, yenilenebilir enerji projelerinin ise on yıllarca devrede olmasını sağlayacağını söyledi.

Rüzgâr enerjisi yatırımcıları ise düzenlemenin medyada kartallara öldürme izni olarak yer almasını eleştirdi. Amerikan Rüzgâr Enerjisi Birliği tarafından yapılan çeşitli açıklamalarda ise rüzgâr türbinleri nedeni ile ölen kel kartalların sayısının çok az olduğu, türbinlerin kaya kartallarının ölüm nedeni arasındaki payının ise yüzde 2 olduğu ve bu türün nüfuslarının azalmamak ile yükselmekte olduğu ifade edildi. Açıklamalarda ayrıca düzenlemenin kartalları öldürme izni vermeyi değil, korumayı amaçladığı ve gerekli şartları taşımayan yatırımcıların lisanslarını kaybedebileceklerinin altı çizildi. Birliğin açıklamalarında ayrıca daha önceki sürenin beş yıl olmasının yatırımlara olumsuz etki yaptığı ifade edildi.

Ülkede Mart ayında yayınlanan bir çalışmada 2012 yılı sonu itibari ile 11,753 türbinden oluşan 51,630 MW’lık rüzgâr enerjisi kurulu gücünün olduğu ABD’de geçen yıl rüzgâr türbinlerinin 573 bin kuş ve 888 bin yarasanın ölümüne neden olduğunun hesaplandığı açıklanmıştı.

Yine bu yıl yayınlanan bir çalışmada ise rüzgâr türbinleri nedeni ile son beş yıl içinde ölen kel ve kaya kartallarının sayısının 67 olarak tespit edildiği fakat gerçek rakamın çok daha yüksek olabileceği belirtilmişti.

2007 Nisan ayında yayınlanan bir çalışmada ABD’de kel kartal çift sayısının 9,789 olarak tespit edildiği bildirilmişti.

ABD Balık ve Vahşi Hayat Servisi’nin 2002 yılında yaptığı bir çalışmaya göre ise ABD’de her yıl yüksek binalar nedeni ile 97 ila 970 milyon arasında, iletişim kuleleri nedeni ile 4 ila 5 milyon arasında, arabalar nedeni ile de 60 milyon civarında kuş ölümü gerçekleşiyor.

Avlanırken rüzgâr türbinlerinin etrafında uçan kartallar, türbinlerin yarattığı hava akımına kapılmaları veya yerdeki avlarına odaklanmaları nedeni ile hızla dönen türbin kanatlarını fark edememeleri nedeni ile ölüyorlar.

Bununla birlikte Duke Enerji şirketi yakın zamanda, 14 kaya kartalı dahil olmak üzere 163 kuşun ölümüne neden olduğu için 1 milyon dolar tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Ek önlemler açıklayan şirketin önlemleri arasında kartalları tespit edebilecek askeri radar teknolojileri kullanmak da vardı.