ABD Paris İklim Anlaşması’ndan resmî olarak ayrıldı

Ülkenin 4 Kasım 2019’da ilettiği kararın üzerinden bir yıl geçti

4 Kasım 2020

Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararının üzerinden bir yıl geçmesi ile ülke anlaşmanın tarafları arasından tamamen ayrıldı.

Birleşmiş Milletler anlaşmanın taraflarını ve uygulayıcılarının listelendiği sayfada güncelleme yaparak anlaşmadaki taraf sayısını 194’e düşürdü.

Sayfaya eklenen dipnot ile de ABD’nin kararını Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası’na 4 Kasım 2019 tarihinde ilettiğini anlaşmanın 28’inci maddesi gereğince de kararın üzerinden bir yıl geçmesi ile ABD’nin anlaşmadan çekildiği bildirildi.

Anlaşma 2015’te imzalanmış, 2016’da yürürlüğe girmişti

Paris İklim Anlaşması 2015’in Aralık ayında gerçekleşen COP21 zirvesinde 194 ülke ve Avrupa Birliği’nin temsilcileri tarafından kabul edilmişti.

İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı mutabakat metni olan anlaşma, 2016’nın Ekim ayında, anlaşmayı ulusal meclislerinde onaylayan ülke sayısının 72’ye, bu ülkelerin küresel sera gazı emisyonlarındaki payının ise yüzde 56,75’e ulaşması ile bu tarihten 30 gün sonra 2016 yılı Kasım ayında resmî olarak yürürlüğe girmişti.

Türkiye anlaşmayı onaylamayan son 8 ülke arasında

Anlaşmaya taraf olmasına karşın ulusal meclisleri tarafından onaylanmadığı için anlaşmanın yürürlüğe girmediği yalnızca 8 ülke kalmış durumda.

Aralarında Türkiye’nin de olduğu bu gruptaki diğer ülkeler ise Angola, Eritre, Güney Sudan, Irak, İran, Libya ve Yemen.

 


[1] United Nations Treaty Collection – Paris Agreement