ABD Paris Anlaşması’ndan çekilme sürecini başlattı
Ülke küresel iklim krizinde en büyük sorumluluğa sahip
Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmak için resmi başvurusunu 4 Kasım 2019 tarihinde Birleşmiş Milletler’e iletti.
ABD yönetimi tarafından iletilen mektupta çekilme işleminin dayanağı olarak ise Paris anlaşmanın 28’nci maddesinin 1 ve 2 nci fıkrası gösterildi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Twitter hesabı üzerinden yayınladığı mesajında şunları kaydetti;
”Bugün Paris Anlaşması’ndan resmi geri çekilme sürecini başlatıyoruz. ABD, tüm emisyonları azaltmada, direnç geliştirmede, ekonomimizi büyütmede ve vatandaşlarımız için enerji sağlamada yaptıklarıyla, dünya lideri olarak gurur duyuyor. Bizimki gerçekçi ve pragmatik bir model.”
Today we begin the formal process of withdrawing from the Paris Agreement. The U.S. is proud of our record as a world leader in reducing all emissions, fostering resilience, growing our economy, and ensuring energy for our citizens. Ours is a realistic and pragmatic model.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) 4 Kasım 2019
Paris İklim Anlaşması’nın 28’inci maddesi kapsamında anlaşmaya taraf olan hiçbir ülke anlaşmanın yürürlüğe girdiği 4 Kasım 2016 tarihinden önce anlaşmadan çekilemiyordu.
12 ay alacak çekilme süreci 4 Kasım 2020 tarihinde sonuçlanabilecek.
Bununla birlikte 3 Kasım 2020 tarihinde de Donald Trump’ın ikinci dönem için yarışacağı ABD Başkanlık Seçimi gerçekleştirilecek.
Paris İklim Anlaşması 2015 yılı Aralık ayında düzenlenen COP21 İklim Zirvesi’nde 192 ülke ve Avrupa Birliği tarafından kabul edilmişti.
Anlaşmanın hedeflerinin yetersiz olduğu gerekçesi ile muhalif kalan Nikaragua ile iç savaş dolayısı ile zirvede heyeti yer alamayan Suriye Arap Cumhuriyeti’nin de anlaşmayı kabul etmesi ile anlaşmadaki imza sayısı, Avrupa Birliği ile birlikte 195’e ulaşmıştı.
İnsanlık tarihinin en geniş katılımlı anlaşması halihazırda Avrupa Birliği ve 186 ülkenin parlamentosu tarafından onaylanmış durumda.
Anlaşmayı imzalasa da ulusal parlamentosunda onaylamayan son 10 ülke arasında Türkiye ile birlikte Angola, Eritre, Gine-Bissau, Güney Sudan, Irak, İran, Kırgızistan, Lübnan, Libya ve Yemen bulunuyor.
Bununla birlikte Vatikan anlaşmada yer almayan tek ülke konumunda.
ABD Başkanı Donald Trump 1 Haziran 2017 tarihinde Beyaz Saray’da yaptığı açıklama ile Paris İklim Anlaşması’nın şartlarının ülkesinin çıkarlarına uygun olmadığını gerekçe göstererek, şartların ABD lehine değişmediği takdirde ülkesini anlaşmadan çekeceğini açıklamıştı.
ABD sanayi devriminden beri gerçekleşen toplam karbondioksit emisyonlarında 397 Gigaton ile açık ara en büyük sorumluluğa sahip.
Animation: The countries with the largest cumulative CO2 emissions since 1750
Ranking as of the start of 2019:
1) US – 397GtCO2
2) CN – 214Gt
3) fmr USSR – 180
4) DE – 90
5) UK – 77
6) JP – 58
7) IN – 51
8) FR – 37
9) CA – 32
10) PL – 27 pic.twitter.com/cKRNKO4O0b— Carbon Brief (@CarbonBrief) 23 Nisan 2019