ABD güneş hücresi ithalatı için yeni vergiler getirdi
Kamboçya, Malezya, Tayland ve Vietnam’dan yapılan ithalata ek vergiler getirildi

İdare tarafından dün yapılan açıklamaya göre tespit, geçtiğimiz yılın Nisan ayında üyeleri arasında First Solar, Meyer Burger, Hanwha Q Cells ve Mission Solar Energy gibi şirketlerin olduğu Amerikan Güneş Enerjisi Üretimi Ticaret Komitesi İttifakı‘nın şikayeti ile başlatılan soruşturmanın sonucunda gerçekleşti.[1]
Soruşturmanın sonuçlarına göre Kamboçya, Malezya, Tayland ve Vietnam’da yerleşik firmalar sağladıkları yüksek sübvansiyonlar sayesinde, ABD’ye uluslararası ticaret kurallarını ihlal edilecek şekilde maliyetin çok altında fiyatlar ile güneş paneli ithal ediliyor ve bu durumdan dolayı güneş paneli ve hücresi ithalatında, hücrelerin panellere monte edilmiş olup olmadıklarına bakılmaksızın Anti Damping ve Telafi Edici Vergi uygulanması gerekiyor.
İdare itirazları değerlendirmesinin ardından 2 Haziran 2025 günü nihai kararını açıklayacak. Şirketler için farklılık gösterecek olmak ile birlikte, bu dört ülke için genel olarak %1,92 ila % 271,28 arasında değişen oranlarda anti-damping vergileri ile % 32,49 ila % 534,67 arasında değişen oranlarda ise telafi edici vergiler uygulanabilecek.
İdarenin soruşturma sürecinde ulaştığı sonuçlara göre 2021, 2022 ve 2023 yıllarında bu dört ülkeden ABD’ye toplam değeri 22 milyar ABD Doları düzeyinde olan 71,7 GW düzeyinde güneş hücresi ithalatı gerçekleşti.
Bloomberg NEF verilerine göre de ABD, güneş enerjisi yatırımları için yalnızca geçtiğimiz yıl 12,9 milyar ABD Doları tutarında ekipman ithalat ederken, bu ithalatın %77’lik bölümü bu dört ülkeden gerçekleşti.
“Güneş, paneller ABD’de üretilse de en ucuz enerji kaynağı”
İdarenin açıklamasından sonra bir değerlendirme yapan Amerikan Güneş Enerjisi Üretimi Ticaret Komitesi İttifakı Baş Danışmanı Timothy Brightbil kararı Amerikan üretimi için kesin bir zafer olarak nitelendirdi.
Brightbil açıklamasında Çin merkezli güneş enerjisi şirketlerinin sistemi aldatarak ABD’li şirketlerin altını oydukları ve Amerikalı işçilerin geçim kaynaklarına mal oldukları suçlamalarında bulunurken, güneş enerjisinin güneş panelleri ABD’de üretilse bile en ucuz enerji kaynağı olduğunu ifade etti.
İttifak tarafından soruşturmanın başlaması dolayısı ile geçtiğimiz yıl yapılan açıklamada, Enflasyonu Düşürme Yasası ile sağlanan teşviklerin ABD genelinde yerli güneş paneli üretim fabrikaları açılmasına yönelik bir ilgi ve yatırım dalgasının başlamasına neden olsa da ülkede 34 bin kişiye istihdam sağlayan güneş paneli üreticilerinin, ürünlerini piyasa fiyatlarının altında satan yabancı rakiplerin tehdidi altında olduğu savunulmuştu.[2]
Birlik açıklamasında ABD güneş enerjisi sanayisinin gelecek on yıllar boyunca istihdam yaratacak ve ülkenin temiz enerji dönüşümü gidişatını değiştirecek muazzam bir büyümenin eşiğinde olmasına rağmen, Çin’in kendi şirketlerine büyük sübvansiyonlar sağlayan endüstriyel politikasının tehdidi altında olduğunun da altı çizilmişti.
Açıklamada ayrıca Cornell Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada güneş enerjisi tedarik zincirlerinin ülke sınırlarına çekilmesinin küresel güneş enerjisi üretim emisyonlarını % 30 oranında azaltabileceğini ortaya koyduğu, Blue Green Alliance tarafından yapılan bir araştırmanın ise ABD’de devreye giren güneş enerjisi kurulumlarının %55’inin yerli ekipman kullanılarak yapılması durumunda ise sektörün 2035 yılına kadar 900 bin kişiye istihdam sağlayabileceğinin ortaya koyduğu bilgileri paylaşılmıştı.
ABD’de Türk güneş yatırımcıları da varlık göstermeye başladı
ABD’nin bir önceki Başkanı Joe Biden döneminde yürürlüğe giren Enflasyonu Düşürme Yasası ile açıklanan teşvikler sonrasında ülkede güneş paneli ve hücre üretimi alanında ABD’li şirketler ile aralarında Türk şirketlerinin de olduğu yabancı yatırımcılar ülkenin farklı eyaletlerinde fabrika yatırım süreçlerini başlatmışlardı.
Bu yatırımcılar arasında yer alan Elin A.Ş., ABD’deki kolu olan Sirius PV USA ile geçtiğimiz yıl Teksas’da bir güneş paneli fabrikası devreye almış, Smart Güneş Enerjisi ve Kalyon PV de ülkede fabrika yatırımı hayata geçirmek için yatırım süreçlerini başlattıklarını duyurmuşlardı.
Sırada Endonezya ve Laos olabilir
Kararın açıklanması Çinli güneş paneli üreticilerinin hisse değerlerinde önemli etki göstermedi.
Bununla birlikte ABD’de Donald Trump yönetiminin bu yıl içinde Endonezya ve Laos gibi ükelerden yapılacak güneş hücresi ve paneli ithalatı için yeni bir karar açıklamasının olası olduğu düşünülüyor.
İlk uygulama 2012’de başlamıştı
ABD Ticaret Bakanlığı Çin’den yapılan güneş paneli ve hücresi ithalatına karşı ilk anti-damping vergileri kararını 17 Mayıs 2012 tarihinde duyurmuş, karar aynı yılın Ekim ayında yürürlüğe girmişti. Karar ile Çinli üreticilere %31,73 ila %249,96 ek gümrük vergileri getirilmişti.
Bu kararın ardından Çinli üreticiler bu uygulamadan kaçınmak için diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde fabrika yatırımları devreye almaya başlamışlardı.
[1]
[2]