ABD Çinli üreticilere anti-damping vergisi uygulayacak
Uygulama dört yıl geçerli olacak
ABD Başkanı Donald Trump Çinli fotovoltaik hücre ve modül üreticileri aleyhine başlatılan soruşturma hakkındaki kararını açıkladı.
Dün Türkiye saati ile gece yarısından sonra açıklanan karara göre ABD 2018’den başlayarak Çin’den ithal edilen güneş hücreleri ve modüllerine dört yıl boyunca anti-damping vergileri uygulayacak.
2018 yılında yüzde 30 ile başlayacak anti-damping vergi oranları, ikinci yıl yüzde 25, üçüncü yıl yüzde 20 dördüncü yıl ise yüzde 15 oranında uygulanacak.
Bununla birlikte düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından gerçekleşen ilk 2,5 GW’lık ithalat bu yükümlülükten muaf olacak.
ABD Ticaret Temsilciliği tarafından açıklanan kararda halihazırda ABD güneş enerjisi pazarındaki hücrelerin yüzde 60’ının modüllerin ise yüzde 71’inin Çinli firmalar tarafından üretildiği bilgisi verildi.
Açıklamada 2012-2016 yılları arasında ABD’nin güneş pili ve modülü ithalatının yüzde 500 oranında artarken, fiyatların yüzde 60 oranında gerilediği, aynı zamanda bu dönemde ABD’li üreticilerin çoğunun yerli üretimi durdurduğu, tesislerini başka ülkelere kaydırdığı veya iflaslarını ilan ettiği ifade edildi.
2017’ye kadar ise 2012’den beri kapanan üretici sayısı 25’e çıktığı, hem hücre hem modül üreten şirket sayısı ikide, ithal hücre ile modül üreten ise 8 şirket kaldığı da açıklamada dikkat çekilen noktalardan oldu.
Soruşturma Mayıs’ta başlamıştı
Soruşturma Suniva ve SolarWorld America’nın Mayıs ayında yaptıkları başvurular üzerine açılmıştı.
Şirketler başvurularında Çinli rakiplerinin ülkelerinden sağladıkları teşvikler sayesinde, uluslararası ticaret kurallarına aykırı şekilde çok düşük fiyatlarla satış yapabildiklerini iddia etmişler ve bu şirketler aleyhine asgari olarak yüzde 50 oranında anti-damping vergileri uygulanmasını istemişlerdi.
Şirketler bu uygulamanın ABD’de 100 bin kişilik istihdam yaratabileceğini iddia etmişlerdi.
Kararın yayınlanmasından sonra açıklama yapan ABD Güneş Enerjisi Sanayicileri Birliği (SEIA), uygulamanın ABD’de 23 bin kişilik istihdam kaybına yol açacağı iddiasında bulundu.