AB yeşil finans kriterlerinde uzlaştı
Sistem ile yeşile boyamanın engellenmesi hedefleniyor
Avrupa Komisyonu ve Parlamentosu temsilcileri 1,5 yıldır süren müzakereler sonrasında yeşil finans sınıflandırma sistemi üzerinde 5 Aralık 2019 günü uzlaşı sağladı.
Oluşturulan sınıflandırma sistemi ile hangi tür yatırımların ve finansal araçların gerçekten yeşil ve sürdürülebilirlik temelli olduğunun belirlenmesi, böylelikle finans sektöründeki ve yatırımlardaki yeşile boyamanın (greenwashing) engellenmesi hedefleniyor.
Henüz detaylar konusunda resmî açıklama yapılmamış iken, uzlaşılan metnin Avrupa Birliği ülkeleri ve parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.
Üzerinde uzlaşı sağlanan sisteme göre yatırımlar ”yeşil” , ”olanak sağlayan” ve ”dönüşüm” olarak üç ayrı etiketle sınıflandırılacak.
Kömüre dayalı hiçbir yatırım veya finans ürünü yeşil olarak adlandırılamayacak. Nükleer enerji ise ”zarar vermeme” prensibi gereği sınıflandırmada yer almayacak.
Sürdürülebilir ekonomiye yönelik olarak, örneğin rüzgar enerjisi projeleri için çimento ve çelik üretimi yatırımları ise ”olanak sağlayan” olarak etiketlenecek.
Düzenleme ayrıca Avrupa Birliği ülkelerindeki 500 ve üstü çalışan sahip şirketlerin faaliyetlerini bu üç kategoride nasıl yer aldığını da düzenli olarak bildirme zorunluluğu getirecek.
Düzenlemede üzerinde uzlaşı sağlanması gereken bir diğer noktada da elektrik üretiminde karbondioksit emisyonlar limiti olacak.
Bu sınırın kilovat-saat başına 100g CO2 düzeyinde olabileceği, bunun da prensipte doğal gaz santrallerini sınıflandırmanın dışında tutabileceği ifade ediliyor.
Bununla birlikte bazı Avrupa ülkeleri de kömüre dayalı elektrik üretimin azaltılmaya çalışıldığı bir dönemde doğalgaz yatırımlarının sınıflandırmada yer alması gerektiği savunuyor.
Sistemin özellikle Avrupa Yatırım Bankası, Almanya Kalkınma Bankası KfW ve Avrupa Merkez Bankası tarafından uygulanması bekleniyor.