AB suyun insan hakkı olarak tanınmasını gündemine aldı
Avrupa Komisyonu, ‘Vatandaş Girişimi’ sistemi çerçevesinde 1.9 milyon katılımcıya ulaşan bir imza kampanyasındaki talepleri gündemine aldı ve ‘su hakkı’ konusunda adım atma sözü verdi.
EurActiv Türkiye
Avrupa vatandaşları ilk kez ‘Vatandaş Girişimi’ sayesinde AB yasalarına doğrudan etki etme fırsatı buluyor.
Su kaynaklarının satılmasına itiraz eden yaklaşık iki milyon Avrupalı, suyun insan hakkı olarak tanınmasını istedi.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ‘Avrupa vatandaşları sözünü söyledi ve Komisyon da bugün olumlu bir yanıt veriyor. Avrupa çapındaki bu ilk, vatandaş öncülüğündeki demokrasi denemesinin sonucu olarak herkes, su kalitesi, altyapısı, sağlığı ve şeffaflığından istifade edecek’ dedi.
Avrupa Komisyonu, AB yasalarında değişikliğe gitmek için istişarelerde bulunacağını açıkladı.
Ancak Right2Water (su hakkı) kampanyasını düzenleyenler, Brüksel’in cevabını zayıf buldu.
Right2Water Başkan Yardımcısı Jan Willem Goudriaan, ‘Avrupa Komisyonu’nun tepkisinde hiçbir iddia yok. İnsanların su hakkını tanımak için herhangi bir yasa teklifinin söz konusu olmamasından üzüntü duyuyorum’ dedi.
Right2Water, geçtiğimiz yıl suya erişimin AB yasalarında insan hakkı olarak yer alması ve suyun özel şirketler değil, devlet kurumlarınca dağıtılması talebini iletmişti.
Mükerrer imzaların önüne geçmek için vatandaşların kimlik numaralarıyla sisteme giriş yapması gerekli kılındı.İmzaların yarısı Almanya’dan geldi.
Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller grubu mensubu Gerald Hafner, ‘Komisyon’un yanıtı muğlak ve bir an önce somut tekliflerle desteklenmesi gerekiyor’ dedi.
Vatandaş Girişimi çerçevesinde en az yedi AB ülkesinden bir milyon katılımcıya ulaşan imza kampanyalarında yer alan talepler, Brüksel gündemine alınıyor. Ancak sistem, ilgili konuya dair yeni düzenlemeleri garanti etmiyor.