AB iklim mücadelesinde 2030 hedeflerini açıklayacak
Gelecek haftaki Avrupa Zirvesi’nde birliğin 15 yıllık enerji ve iklim politikaları belirlenecek
Gelecek hafta Brüksel’de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri birliğin gelecek 15 yıldaki enerji politikaları ve iklim değişikliği ile mücadele hedeflerini belirlemeye çalışacak.
Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve 22-23 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek zirvede sunulması beklenen taslak metine ulaştığını açıklayan EurActiv’in haberine göre AB bu alandaki mevcut hedeflerini önemli oranda yükseltebilecek.
Haberde AB ülkelerine 2030 yılı için bağlayıcılığı olacak şekilde, sera gazı etkisi yaratan gaz salımlarını 1990 seviyesine göre yüzde 40 oranında azaltma ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji tüketimlerinin payını yüzde 27’e çıkarmaları yükümlülükleri getirilecek.
Aynı metne göre birlik üyesi ülkelerin enerji tüketimlerini ise aynı tarihte yüzde 30 oranında azaltmış olmaları da istenecek iken bu hedefin bağlayıcılığı olmayacak.
Halihazırda Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 2020 yılı için sera gazı salımlarını 1990 yılının yüzde 20 gerisine çekme ve enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 20’ye çıkarması yükümlülükleri bulunurken, birlik 2020 için belirlediği yüzde 20’lik enerji tüketimi düşürme hedefini de bağlayıcı kılmamıştı.
Birliğin yalnızca 8 üyesi 2020 hedeflerine ulaşabilecek
AB komisyonu tarafından geçen hafta yayınlanan bir çalışmada ise yalnızca 8 AB ülkesinin birliğin 2020 için belirlediği yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabileceği öngörülmüştü.
Çalışmada 2011/2012 döneminde birlikteki 22 ülkenin bu hedefe ulaşabileceğinin öngörüldüğü hatırlatılırken, yaşanan gerilemede İspanya ve Almanya gibi ülkelerin yenilenebilir enerji alanındaki politikalarındaki değişiklikler ve AB ülkelerindeki zayıflayan teşvik uygulamaları gösterildi.
”Yüksek salım azaltım hedefleri akıllıca değil’
Avrupa Komisyonu, Enerji Komiseri Günther Oettinger ise geçen hafta Brüksel’de katıldığı bir petrol ve doğal gaz konferansında AB’nin yüzde 40’lık sera gazı salımı azaltma hedefine muhalefet etmişti.
Oettinger konuşmasında ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Brezilya gibi dünyadaki toplam salımların yüzde 70’inden sorumlu olan ülkelerin bağlayıcı sorumluluk almadan AB’nin bu kadar yüksek bir hedef belirlemesinin akıllıca olmayacağını söylemişti.
Avrupa Birliği ülkelerinin küresel ölçekte sera gazı salımlarındaki payı yüzde 10 düzeyinde bulunuyor.