AB enerji krizi önlemlerinde kısmi uzlaşma sağladı

Önlemler arasında yenilenebilir enerji üreticilerinin gelirlerini sınırlamak da var

1 Ekim 2022

Avrupa Birliği Konseyi yaşanan enerji krizine karşı alınacak acil ve geçici önlemler konusunda sınırlı da olsa mutabakat sağladı.[1]

Mutabakat 27 üyeli birliğin enerji bakanlarının 30 Eylül 2022 tarihinde Brüksel’de bir araya geldikleri olağanüstü toplantıda üç ana başlıkta sağlanırken, doğal gaz için tavan fiyat getirilmesi konusunda ise mutabakat sağlanamadı.

Buna göre birlik ülkeleri, elektrik tüketimlerini 1 Aralık 2022 ila 31 Mart 2023 arasındaki tarihlerde tüketimlerinin en yüksek olduğu saatlerde zorunlu olarak %5 , gönüllü olarak ise %10 oranında azaltacak. Bu azaltımın nasıl yapılacağını ise ülkeler kendileri belirleyecek.

1 Aralık 2022 ila 30 Haziran 2023 arasındaki dönemde yenilenebilir enerji, nükleer ve linyit kaynaklı santrallerin elektrik satışından elde edecekleri gelirler Megavat-saat (MWh) başına 180 Avro ile sınırlanacak.

Petrol, doğal gaz, kömür ve akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin 2022 yılı karlarına %33 oranında “Dayanışma Katkısı” adlı ek vergi uygulanacak.

Bu vergi şirketlerin bu yılki yıllık ortalama vergilendirilebilir karlarının, 2018-2021 döneminin %20’nin üstünde olduğu takdirde uygulanacak.

Üye ülkeler, Avrupa Komisyonu tarafından toplamda 140 milyar Avro düzeyinde olacağı öngörülen bu gelirleri nihai elektrik tüketicilerine finansal destek sağlamak için kullanabilecekler.

Ayrıca üye ülkeler küçük ve orta ölçekli işletmeler için istisnai ve geçici olarak, maliyetin de altında elektrik fiyatları belirleyebilecekler.

Kararların önümüzdeki günlerde AB Resmî Gazetesi’nde yayımlanması ile yürürlüğe girecek.


[1] Outcome of proceedings – Proposal for a COUNCIL REGULATION on an emergency intervention to address high energy prices