AB 2025’e kadar 17,5 GW elektrolizör kapasitesi oluşturacak

AB’nin yeşil hidrojen hedefi için yenilenebilir kaynaklardan yıllık 500 TWh ek üretim yapması gerekiyor

10 Mayıs 2022

Avrupa Komisyonu ile 20 elektrolizör üreticisi arasında AB’nin yeşil hidrojen üretimi hedefi doğrultusunda ortak bir çağrı metni imzalandı.[1]

Komisyon tarafından yayınlanan metne göre üreticiler halihazırda 1,75 GW olan Avrupa’daki elektroliz kapasitesini 2025 yılına kadar 17,5 GW’a çıkaracak, 2025 sonrasında da birliğin hidrojen hedefleri kapsamında bu kapasiteyi artıracak yatırımları hayata geçirecek.

Avrupa Komisyonu da bu hedef doğrultusunda gerekli yasal çerçevenin oluşturulması için adımlar atarak Yenilenebilir Enerji Direktifinde güncelleme yapılmasını sağlayacak ayrıca Alternatif Yakıt Altyapısı Düzenleme önerisini hazırlayacak.

Komisyon yatırımlar için gereken finansman için ise inovasyon fonunu elektrolizör ve düşük karbonlu ekipman üretimi içerecek şekilde yenileyecek ayrıca büyük ölçekli hidrojen projeleri için Fark için Karbon Sözleşmeleri (CCfDs) olarak yeni bir mekanizma kurulacak.

Bu mekanizmadaki sözleşmelerin değerleri Avrupa Emisyon Ticaret Sistemi içindeki karbon sertifikalarına bağlı olarak belirlenecek. Bununla birlikte karbon fiyatlarının düşmesi halinde aradaki fark kamu tarafından finanse edilecek.

Komisyon bu yatırımların gerekli ölçekte tedarik zincirlerin oluşabilmesi için de ihtiyaç duyulan bileşen ve ekipmanlarına yönelik Ar-Ge desteklerini genişletecek.

Yıllık 500 TWh ek üretim gerekiyor

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile başlayan süreçte birliğin enerji bağımısızlığını sağlamak adına REPowerEU programını geliştirdiğini duyurmuştu.

Program kapsamında birliğin 2030 yılı hidrojen hedefi de iki kat artırılmış ve birlik 2030 için 10 milyon ton yıllık üretim kapasitesi oluşturma ve 10 milyon ton da ithalat hedefi belirlemişti.

Avrupa’nın yıllık 10 milyon ton yeşil hidrojen üretimi için 2030 yılına kadar 140 GW’a kadar elektroliz kapasitesine sahip olması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olarak 500 Teravat-saat ek elektrik üretimine ulaşması gerektiği hesaplanıyor.

Deklarosyon metnine Avrupa Komisyonu İç Pazar Komiseri Thierry Breton ile birlikte elektroliz üreticileri Advent, Bosch, Convion, Cummins, De Nora, Elogen, Enapter, Genvia, Green Hydrogen Systems, Helbio, H2B2, HyStar, John Cockerill, McPhy, Nel Hydrogen, Siemens Energy, SOLIDpower, Sunfire, Thyssenkrupp nucera ve Topsoe imza attı.

Hidrojenin halihazırda Avrupa’nın enerji tüketimindeki payı %2’nin altında bulunuyor. Ağrılıklı olarak doğal gaz ile üretilen bu hidrojen ana olarak plastik ve gübre gibi kimyasal ürün üretiminde kullanılıyor.

 


[1] Electrolyser Summit Joint Declaration