AB iklim hedefi için yüzde 65 azaltımı tartışacak

Avrupa İklim Yasası Baş Raportörü Guteland mevcut %50-55 hedefinin yetersiz olduğunu savunuyor

13 Mayıs 2020

Avrupa Parlamentosu, Avrupa İklim Yasası’nın Baş Raportörü Jytte Guteland Avrupa İklim Yasası’na 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının %65 oranında azaltılmasını önereceğini açıkladı.

Guteland İsveç radyosuna yaptığı açıklamada taslak çalışmayı Avrupa Parlamentosu Çevre Komitesi’nin 27 Mayıs 2020 tarihli toplantısında sunacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu tarafından taslak hali geçtiğimiz yılın Mart ayında sunulan İklim Yasası taslağı[1] sera gazı emisyonları için 2030’da %50-55 oranında azaltım hedefi öneriyor.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Yeşil Mutabakatı Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ise Araştırma Geliştirme Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada mevcut hedefin değerlendireceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Emisyon Açığı raporuna göre [2] küresel sıcaklık artışının sanayi devrimi öncesine göre 1,5°C ile sınırlanabilmesi için küresel sera gazı emisyonlarının 2030 yılında, 1990’a göre %7,6 oranında gerilemiş olması gerekiyor. Bu hedef için AB’nin emisyonlarının aynı tarihe kadar %65 oranında azalması gerekiyor.

 


[1] European Climate Law

[2] UN Environment Emission Gap