”50 Bin Yetmez, Hedef 100 Bin MW HES”

Enerji Bakanı Taner Yıldız hükümetin 100 Bin megavatlık HES yatırımı hedeflediğini söyledi.

18 Kasım 2011

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yaklaşık 48-50 bin megavat civarında müracaatta bulunmuş, lisans almış olup, şu anda hiçbir işlemde bulunmayan yatırımcılar bulunduğunu belirterek, “Biz 100 bin megavatlara çıkmak istiyoruz. Bu hedefi zihinlerimizde satın almışız, inanmışız. Şimdi yapmamız gereken bir bu kadar daha önemli bir husus var. O da, mutlaka bunları gerçekleştirmeyle alakalı artık yatırıma dönüştürme gayretlerimizdir” dedi.

Yıldız, General Electric (GE) ile MedCap ortaklığının enerji yatırımları ile ilgili tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’de sıra dışı yatırımlarla alakalı önemli bir örnekle karşı karşıya bulunulduğunu kaydetti.

Türkiye’nin 10 yıl sonra 2 katına çıkacak enerji talebine yanıt vermek ve dışa bağımlılığı azaltmak için çalışması gerektiğini vurgulayan Yıldız, bunun büyük oranda yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık verilerek gerçekleştirileceğini söyledi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının, ulaşılabilirlik, mevcudiyet ve kabul edilebilirlik özelliklerinin üçünü de taşıdığına işaret eden Yıldız, şu bilgileri paylaştı:

“2002 yılında yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz 34 milyar kilovat saatlerdeyken, bugün yüzde 64’lük artışla yaklaşık 55,8 milyar kilovat saate kadar çıktı. 2002 yılında 12 bin 241 megavat civarında olan hidroelektrik (HES) gücümüz 17 bin megavatlar civarında. İnşaatı devam eden HES’lerle bu rakamı 2015’te yüzde 68 artışla 28 bin 600 megavata kadar çıkarmayı düşünüyoruz.”

Bakan Yıldız, özel sektöre şu mesajını iletti:

“Bu, şu anda realize edilmeyi bekleyen ve hemen kazma vurulmaya en yakın olan bir projemiz ama yaklaşık 48-50 bin megavat civarında müracaatta bulunmuş, lisans almış olup, şu anda hiçbir işlemde bulunmayan arkadaşlarımız var. Gerçek yatırımcıların önünü yine özel sektör açacak. 2023 hedeflerinin zihin olarak zaten satın alındığını biliyorum. Biz 100 bin megavatlara çıkmak istiyoruz. Ama şu anda gerek lisans müracaatları gerekse sıra bekleyen projeler şu anda yaklaşık 125 bin megavat civarında. Biz bu hedefi zihinlerimizde satın almışız,inanmışız ve Türkiye’nin büyümesine inancımızı evraklara tahvil etmişiz. Şimdi yapmamız gereken bir bu kadar daha önemli bir husus var. O da, mutlaka bunları gerçekleştirmeyle alakalı artık yatırıma dönüştürme gayretlerimizdir.”