29 rüzgar yatırımcısı 2.110 MW’lık kapasite sağladı
Pazartesi’den beri süren yarışmalarda 67 proje için yatırım hakkı sağlandı
Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Pazartesi’den beri süren rüzgar enerjisi kapasite tahsis yarışmaları için bir özet rapor çalışması yayınladı.
TÜREB tarafından derlenen verilere göre Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından 2.130 MW’lık kapasite hakkı için düzenlenen yarışmalarda 2.110 MW’lık kapasite, 29 rüzgar yatırımcısının 67 projesi arasında bölündü.
Polat Enerji yarışma sürecinde 7 ayrı projesi için toplamda 462,90 MW’lık kapasite sağlayarak, haftanın en kazançlı yatırımcısı oldu.
İkinci sırada 8 proje için 275,60 MW’lık kapasite hakkı sağlayan Borusan EnBW, üçüncü sırada ise yine 8 proje için 241,80 MW’lık kapasite sağlayan Ataseven Group yer aldı.
Kazanan projelerden 58’i için eksi fiyat teklif edildi.
Kazanan teklifler arasında en yüksek eksi fiyat, PNE Wind şirketi grubu tarafından Köseler RES projesi için teklif edildi. Şirket Çanakkale’de inşa edilecek proje için 71,40 MW kapasiteyi kilovat-saat başına 2,87 dolar-sent teklifi ile kazandı.
Yarışmada en yüksek kapasiteyi sağlayan proje ise Polat Enerji’nin Balıkesir’de hayata geçireceği 150,1 MW’lık Duygu RES oldu.
42.000 MW’ın üzerinde talep gelmişti
EPDK tarafından 3.000 MW’lık kapasite hakkı için 24-30 Nisan 2015 tarihlerinde, yeni rüzgar enerjisi yatırımları için ön lisans başvuruları alınmıştı.
Başvuru sürecinde kuruma toplam kurulu güçleri 42.273,65 MW olabilecek, 1.096 proje için başvuru yapılmıştı.
Bu yüksek başvuru rakamı ve ilgili düzenlemeler gereğince başvurular için Türkiye Elektrik İletim A.Ş. yarışma düzenleneceği bildirilmişti.
Bu kapsamda ilk olarak da 21-23 Haziran 2017 tarihlerinde 710 MW’lık kapasite hakkı için yarışma gerçekleştirilmişti.
Eksi fiyat dönemi başladı
Eksi fiyat uygulaması ise 13 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan ‘’Rüzgâr veya Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Önlisans Başvurularına İlişkin Yarışma Yönetmeliği’’ ile Türkiye elektrik mevzuatına girmişti.
Yönetmeliğin 4. Maddesinin 3. fıkrasına göre yatırımcılar yarışmalarda sıfır veya başlangıç değeri – 0,01 ABD Doları-sent/kWh olmak kaydıyla eksi sayı şeklinde sıfırdan küçük rakamlar da teklif edebiliyorlar.
Böyle bir fiyat teklifi veren yatırımcılar, projelerinde üretecekleri elektrik için alım garantisi elde edemiyorlar ve yarışmada teklif ettikleri fiyatın mutlak değerinin aylık net elektrik enerjisi üretimi ile çarpılması sonucu bulunan Katılım Bedeli’ni piyasa işletmecisine ödemek ile yükümlü oluyorlar.
Yatırımcılar bu bedeli üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlayarak, tüm tesisin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren on yıl süreyle aylık olarak yapmak zorundalar.