“2053 hedefi için güneşte asgari 100 GW’a ulaşmalıyız”

GENSED Asbaşkanı Özdemir Türkiye’nin karbon nötr hedefi için asgari 100 GW’lık fotovoltaik güce ulaşması gerektiğini söyledi

30 Aralık 2021

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Asbaşkanı ve Basın Sözcüsü Tolga Murat Özdemir Solar İstanbul konferansının basın toplantısında fotovoltaik güneş enerjisi kurulumlarının dünyada ve Türkiye’de ulaştığı konum ve gelecek öngörülerini paylaştı.

Türkiye’nin 2021 yılını sonunda güneş enerjisi kurulu gücünde 8 bin MW seviyesini aşacağını kaydeden Özdemir 2022 yılında 2 bin MW’lık ilave kurulu gücün devreye alınabileceğini böylelikle Türkiye’nin güneş enerjisinde 2023 resmî hedefi olan 10 bin MW’lık güce çok daha önceden ulaşılacağını ifade etti.

Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 2053 yılı içi karbon nötr olma hedefi getirdiğini de hatırlatan Özdemir bu hedef için ise Türkiye’nin 2053 yılında güneş enerjisinde asgari 100 GW’lık kurulu güce ulaşması gerektiğini öngördüklerini vurguladı.

Çatılarda 46.760 MW’lık potansiyel var

Tolga Murat Özdemir konuşmasında Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi yatırımları alanındaki potansiyeli ile de bilgi ve öngörüler paylaştı.

Özdemir’in verdiği bilgilere göre Türkiye’nin çatılarında 46.760 MW’lık kuruluma izin verecek genişlikte alan bulunuyor.

Bu toplam potansiyelin 23.240 MW’lık bölümü konut çatılarında, 21.460 MW’lık bölümü endüstriyel ve ticari bina çatılarında ve 2.060 MW’lık bölümü ise kamu binaları çatılarında bulunuyor.

Bununla birlikte mevcut şebeke kapasitesi bu potansiyelin 6.585 MW’lık bölümünü değerlendirmeyi mümkün kılıyor. Mevcut satın alma gücü ve kredibilite kısıtları kapsamında ise bu potansiyelin kısa sürede devreye alınabilecek bölümü 3.858 MW.

Hibrit yatırımlar kurak dönemlerde arz güvenliğine katkı yapabilecek

Güneş enerjisi kurulu güç artışında diğer önemli potansiyelin hibrit santral yatırımları alanında olduğuna dikkat çeken Özdemir, 50 bin MW düzeyindeki kurulu güce sahip rüzgâr ve hidroelektrik santrallerine entegre olarak mevcut düzenlemeler kapsamında 15 bin MW’a kadar güneş enerjisi gücünün devreye alınabileceğini belirtirken, bu yatırımlar ile özellikle kurak dönemlerde azalan hidroelektrik kaynaklın elektrik üretim arzının güneş enerjisi ile ikame edilebileceğinin altını çizdi.

Depolama teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte yakın zaman kadar 500 dolar seviyesinde olan kilovat-saat maliyetlerin bugün 150 dolar seviyesine gerilediğine dikkat çeken Tolga Murat Özdemir, bunun çok kısa sürede 100 dolar seviyesine ineceğini öngördüklerini bu seviyeye inen maliyetler ile de hibrit yatırımlarda depolama yapmanın çok mantıklı hale geleceğini sözlerine ekledi.