2021’de en fazla devir işlemi GES yatırımlarında oldu

2021’de gerçekleşen 39 işlemin 18’i güneş enerjisi yatırımlarını içerdi

17 Ocak 2022

PwC Türkiye’nin “Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar 2021″ çalışmasına göre 2021 yılında Türkiye enerji sektöründeki devir işlemlerinde güneş enerjisi varlıkları ilk defa ilk sırada geldi.[1]

Bu yıl 14’üncü kez yayınlanan çalışmaya göre 2021 yılında enerji sektöründe toplam değeri 2,8 milyar ABD Doları olan 40 birleşme veya satın alma işlemi gerçekleşti.

Bu işlemlerden toplam değeri 1,5 milyar dolar olan 39’unu elektrik altyapısı projeleri oluşturdu.

Bu projelerden 6 adedi hidroelektrik, bir adedi ise doğal gaz santrali olmak üzere 7 adedi ise özelleştirme yolu ile devredildi.

Güneş enerjisi yatırımlarının ilk defa devir işlemlerinde lider konuma yükseldiğinin altı çizilen çalışmaya göre 2021 yılında tamamı güneş enerjisi yatırımlarından oluşan 17 devir işleminin gerçekleşti. Ayrıca portföyü biyogaz ile birlikte güneş enerjisi santralinden oluşan bir şirket devri de gerçekleşti.

Bununla birlikte geçtiğimiz yıl hidroelektrik alanında 7, rüzgâr enerjisi alanında 5 ve jeotermal enerji alanında 2 devir işlemi gerçekleşti.

Elektrikli araç şarj istasyonları ve dağıtım alanlarında ise birer devir işlemi gerçekleşti.

“Enerji yönetimi alternatif finansman modelleri için net bir yasal çerçeve hazırlamalı”

PwC Türkiye öngörüsüne göre enerji sektöründe gelecek dönemdeki devir işlemlerinin yoğunluğunda makroekonomik gelişmeler, elektrik dağıtım ve perakende piyasasına ilginin devamı, YEKDEM ve YEKA kapsamındaki gelişmeler, Paris İklim Değişikliği Anlaşması kapsamında atılması gereken adımlar ve muhtemel TEİAŞ özelleştirmesi etkili olacak.

Kuruluşa göre gelecek dönemde 30 Haziran 2021’den önce devreye girerek 2030’a kadar döviz bazlı YEKDEM desteğinden yararlanma hakkı elde eden projeler önemli paya sahip olacak.

Bununla birlikte enflasyon ve döviz kuru ayarlamaları da içeren ve 2021 Haziranı ile 2025 Aralık ayını kapsayan ikinci YEKDEM dönemi de aynı kapsamdaki yenilenebilir enerji proje stoğunun büyümesini sağlayabilecek.

Çalışmada yeşil tahvil ihraçlarının da önemli bir alternatif finansman yöntemi olarak öne çıktığına ve bu alternatif araçların ana seçeneklerden olması için şeffaf bir finansal olmayan bir raporlama sistemine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiliyor.

Çalışmaya göre bu ihtiyaç doğrultusunda Türk enerji yönetimi finans kuruluşlarına yönelik böyle bir sistem oluşması için net bir yasal çerçeve oluşturmalı.

 


[1] Türkiye Enerji Sektöründeki Birleşme ve Satın Almalar Raporu 2021