2010’da güneş Avrupa’ya yaradı!
EPIA verilerine göre Avrupa’nın toplam PV kurulu gücü 2009’a göre yaklaşık yüzde 65’lik büyüme ile 15,8 GW’tan 25,6 – 28,4 GW düzeyine ulaştı.
Basın Açıklaması
Avrupa Fotovoltaik Endüstrisi Birliği (EPIA) üyesi, Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği’nin (GENSED) İhlas Fuar’ın desteği ile organize ettiği birinci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında dünyada ve Türkiye’de sektörün durumunu konu alan bir çalıştay düzenlendi. 100’ün üzerinde sektör profesyoneli ve akademisyenin katıldığı çalıştayda değerlendirilen EPIA’nın birkaç gün önce açıkladığı 2010 yılsonu raporlarının verileri, Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin ne kadar gerisinde kaldığını gözler önüne serdi. Buna göre, Türkiye’de, toplam güneş enerji santralı kurulu gücü sadece 4 MW iken; Almanya 18 GW, İspanya 4 GW, atağa kalkan İtalya 1,5 GW, Çek Cumhuriyeti 625 MW seviyesine ulaştı. EPIA’nın raporuna göre, 2010 yılında, toplamda 9,8 – 12,5 GW aralığında yeni PV sisteminin kurulduğu Avrupa’da toplam güç 25,6 – 28,4 GW aralığında. Küresel ölçekte toplum PV kurulu gücü için EPIA ve Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2020 öngörüsü 390 GW, 2050 öngörüsü ise 3000 GW.
Garantili alım fiyatı kilit konumunda
Türkiye’nin güneş enerjisinde atağa kalkması için yapılması gerekenlerin tartışıldığı çalıştayın sonunda; Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda (YEK) yapılacak garantili alım fiyatı revizyonunda güneş enerjisi için verilecek fiyatın yatırım için cazip olmasının kilit konumunda olduğu kaydedildi. Sonuç bildirgesinde; yenilenebilir enerji politikasında açıklık, yerli sanayinin teşviki, son kullanıcılara vergi avantajının sağlanması, 500 kW’dan büyük güçler için EPDK’nın mevzuatı belirlemesi, 500 kW’dan küçük sistemlere özel teşviklerin verilmesi, TEDAŞ’ın şebeke bağlantıları ile ilgili yönergeleri belirlemesi, standartlara uygunluğun güvence altına alınması, ‘yapılması gerekenler başlığı’ altında sıralandı.
Çalıştay sonrası açıklama yapan GENSED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gülbahar, Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda devletin verdiği garantili alım fiyatının bütün yenilenebilir enerji kaynakları için kWh başına 5,5 avro cent olduğunu hatırlattı. Gülbahar, “Bu rakamın her bir kaynak için ayrı ayrı belirlenmesini gerekiyor. Güneş enerjisi sektörü teknoloji yoğun olduğu için rakamın, bu konuda gelişmiş ülkelerdeki gibi görece yüksek, yatırım için cazip tutulması gerekiyor. Dünyada bu alanda öncü olan ülkeler bu mantıkla yol alıyor ve sektör büyüyor” dedi.
Lisanssız üretimde top dağıtım şirketlerinde
Çalıştaya paralel, 3 Aralık’ta çıkan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik ile ilgili detaylı bir sunum yapan GENSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, yönetmelik ile şu anda topun dağıtım şirketlerine atıldığını kaydetti. Erkan, “Yönetmelik sonrası, gelecekte maliyetlerde gerçekleşeceği öngörülen düşüşle birlikte, sektördeki küçük ve orta ölçekli uygulamaların önünün açılacağı düşünülüyor. Dağıtım şirketlerince usül ve esasların 60 gün içerisinde belirlenmesi ile 2011 Şubat – Mart aylarında uygulamalara başlanabilecek. Şu anda top onlarda, ama her koşulda YEK’te güneş ile ilgili teşviklerin ve de garantili alım fiyatının belirlenmesi elzem” şeklinde konuştu.