Kalyon Enerji’nin güneş paneli fabrikasını kuracak CETC ekibi Türkiye’ye geldi

31 Mayıs günü Ankara’ya gelen 203 kişilik ekip 14 gün karantinada kalacak

5 Haziran 2020

Kalyon Enerji yatırımı ile hayata geçecek entegre güneş paneli fabrikasının kurulumunu gerçekleştirecek Çin Elektronik Teknoloji Grup Şirketi (CETC) ekibinin Türkiye’ye geldiği açıklandı.

CETC tarafından yapılan açıklamaya göre [1] 203 kişilik ekibi taşıyan uçak 31 Mayıs 2020 tarihinde Ankara’ya iniş yaptı ve Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen alanda gerçekleşecek 14 günlük karantina süreci başladı.

Açıklamada Kalyon Grup tarafından gerçekleştirilecek 500 MW’lık kapasiteye sahip projenin Türkiye ulusal ekonomisinin dönüşümü ve gelişimi için önemine ve Çin’in “Kuşak ve Yol” projesi için sahip olduğu öneme vurgu yapıldı.

Ekim ayında Çin’de 100 milyon dolarlık anlaşma yapılmıştı

Kalyon Grup ile CETC arasında 24 Ekim 2019 tarihinde Çin’de 100 milyon doların üzerinde tutara sahip bir anlaşma imzalanmıştı.[2]

Anlaşmaya göre CETC Kalyon Enerji’nin Ankara’da inşa edilecek entegre güneş paneli üretim fabrikası yatırımı için ekipman tedariği, mühendislik hizmetleri ve personel eğitimini de içeren ürün ve hizmet sağlayacak.

Kalyon Güneş Teknolojileri Üretim A.Ş Genel Müdürü Ahmet Taşkın geçtiğimiz ay Solar İstanbul fuarında yaptığı konuşmada fabrikanın yatırım süreci hakkında bilgi vermiş ve 348 milyon dolara mal olacak fabrikada maliyet artışına karşın teknoloji seçimlerini mono-kristal olarak değiştirdiklerini açıklamıştı.[3]

 

 


[1] 安全抵达!中国电科圆满完成土耳其项目包机任务

[2] Kalyon Grup güneş paneli fabrikası yatırımı için 100 milyon dolarlık anlaşma imzaladı

[3] “Hanwha ile olan yanlış tercihi CETC ile düzeltiyoruz”