Avrupa Komisyonu ekonomik destek programı önerisini sundu

750 milyar Avroluk program Avrupa için Yeşil Mutabakat temelli gelişim öngörüyor

28 Mayıs 2020

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Avrupa Birliği’nin ekonomik destek paketini içeren bütçe önerisini sundu.

Von der Leyen dün komisyonda yaptığı açıklamada “Yeni Nesil AB” adı verilen programın bütçesinin 750 milyar Avro olacağını söyledi.

Bütçe halihazırda 1,1 trilyon Avro olan birliğin 2021-2027 bütçesine eklenecek.

750 milyar Avroluk ek kaynağın 500 milyar Avroluk bölümünün birlik üyesi 27 ülkeden, 250 milyar Avroluk kısmının ise sermaye piyasalarından borçlanma yolu ile sağlanması hedefleniyor.

Avrupa Birliği’nin %2 olan borç limitinin yükseltilerek sağlanması planlanan borcun 2028’den önce olmamak ve 2058 yılını aşmamak kaydıyla ödenmesi hedefleniyor.

Borcun ödenmesinde gerekli kaynağın da Emisyon Ticaret Sistemi temelli karbon vergisi, dijital vergi ve geri dönüştürülmeyen plastikler üzerine vergi getirilmesi yolu ile yaratılması planlanıyor.

“Avrupa için Yeşil Mutabakat” kapsamındaki hedeflerin ekonomik toparlanma stratejisi olarak uygulanacağı belirtilen kalkınma programında bina alt yapıları için yenileme programı başlatılması, döngüsel ekonominin geliştirilmesi, rüzgâr, güneş ve temiz hidrojene dayalı yatırımlar desteklenmesi, temiz ulaşım ve lojistiğin gelişmesi için 1 milyon elektrikli araç şarj noktası kurulması ve şehirlerde raylı ulaşım ile temiz hareketlilik projelerinin desteklenmesi alanında adımlar atılacağı bildirildi.

Bununla birlikte bu bütçenin %25’lik bölümü de doğrudan veya dolaylı olarak birliğin 2050 yılında iklim nötr haline gelme hedefi için kullanılacak.

Paketin yürürlüğe girmesi için 27 üyeli birlik tarafından onaylanması gerekiyor.